2010


2010

Lördag 11 december kl 19.00 - Lokomotivet (Munktellstaden)
”JUL I FOLKTON”
Svenska Folkmusikeliten med Ale Möller, Lena Willemark, Sofia Karlsson, Lisa Rydberg, Olle Linder, Esbjörn Hazelius och Roger Tallroth

En av förra årets mest uppmärksammade julturnéer ”Jul i Folkton” firar i år 5-årsjubileum med en ny och ännu större turné. Årets jubileumsturné blir den längsta turnén sedan starten år 2006. Totalt besöker man 17 städer runtom i Sverige. Jul i Folkton handlar om julen förr och nu i alla dess former, ett riktigt beroendeframkallande musikrecept, som man längtar tillbaka till varje jul. Avskalade akustiska julvisor i folkton tillförs stora mängder spelglädje, som omsorgsfullt blandas med varma personliga julberättelser. Konsertidén föddes ur det storsäljande albumet Jul i Folkton, som släpptes 2005 och nu är Jul i Folkton en kritikerrosad turnétradion. Frågan är om detta inte är det kvalitativt mest högtstående arrangemanget, som erbjuds publiken i Eskilstuna under hela året med ”världsmästarna” i folkmusik, vilka besitter en gränsöverskridande förmåga till de flesta genrer. Artisterna är som vanligt rena elitmönstringen med Ale Möller, Sofia Karlsson, Lena Willemark, Lisa Rydberg, Esbjörn Hazelius, Roger Tallroth och Olle Linder.

Onsdag 8 december kl. 19.30 - Contrast
Jan Johansson – Tiden och Musiken

De flesta av oss associerar nog Jan Johansson med skivan ”Jazz på Svenska” där han lyckades fånga och fläta samman de blå tonerna i jazzen med vemodet i den svenska folkvisan. Fyrtiosex år senare, får den fortfarande våra melankoliska strängar att vibrera.
Som många andra svenska jazzmusiker drogs Jan Johansson till den svenska folkvisan där han uppfattade att den påminde om vissa element i jazzen.

Men Jan Johansson var så mycket mer. Allt från lekfullheten i Pippi Långstrumps signaturmelodi till avantgardistiska kompositioner och avancerade jazzexperiment. Det har vi fått oss beskrivet i biografin Jan Johansson – tiden och musiken (Gidlunds Förlag) av författaren, vibrafonisten och professorn i musikvetenskap Erik Kjellberg.

Med Erik Kjellbergs biografi som fundament är ett stabilt och musikaliskt spännande program skapat. Repertoaren består främst av Jans låtar och arrangemang från numera klassiska skivor som Musik genom Fyra Sekler, Jazz på Svenska, Jazz på Ryska och 8 bitar Johansson.
Konserten vänder sig till en bred publik och kompletteras med kommentarer av Erik Kjellberg.

Pianist är Thomas Jutterström som blev Jan Johansson-stipendiat 2001. Han är bosatt i Söderhamn och är sedan många år verksam som musiklärare och musiker. Han var pianist i Gunnar Hammarlunds sextett i Söderhamn där också Jan Johansson hade spelat. Han har turnerat med trombonisten Kurt Järnberg och spelade med jazzrockgruppen ”Splash” och senare med gruppen ”Fläsket Brinner”. På 1980-talet spelade han med Hudiksvalls storband och internationella artister som Thad Jones och Georgie Fame. Han har en mångårig erfarenhet som ackompanjatör åt Östen Warnebring, Cornelis Vreeswijk, Beppe Wolgers, Lill Babs Svensson och Monica Törnell och är en flitig kompositör och arrangör i olika sammanhang.

Kari Sjöstrand är kvintettens välmeriterade tenorsaxofonist och flöjtist med lång erfarenhet i olika musiksammanhang. På ”Karisma Galleri & Trädgårdsscen” i Undersvik söder om Järvsö www.karismamusik.se driver hon tillsammans med sin man basisten Henrik Christensen från Danmark en brett upplagd musik- och konstverksamhet med dans, underhållning, poesi och musik för barn på programmet. De har framträtt som duo runt om i de nordiska länderna, även i Frankrike, Spanien, Italien, Tyskland och i USA.

Petra Werner Kjellberg debuterade som jazztrumslagare på 1980-talet i olika band och sammanhang i tjejgruppen ”Shakra” och spelade mycket med kornettisten Rolf Ekelunds Storyville Creepers. Som dotter till jazzpianisten och ”bebopprofessorn” m.m. Lasse Werner fick hon tidigt en gedigen jazzuppfostran i modern jazz. Som multiinstrumentalist var Petra en av de fyra medlemmarna i improvisationsgruppen ”Altair” som gjorde regelbundna konsertframträdanden på scen och i radio. Hon är en produktiv bildkonstnär med flera separatutställningar och är dessutom utbildad som musikterapeut och har en fil.mag. i filmvetenskap.

Under skolåren spelade Erik Kjellberg vibrafon och piano och arrangerade musik i egna grupper fr.o.m. 1956 med bland andra trumpetaren Jan Rellmark, saxofonisterna Jerker Halldén och Karl Petermann samt gitarristen Marcus Österdahl. Han spelade i pianisten Jörgen Erixon sextett (som vibrafonist) och i trumpetaren Affe Nilssons grupp (som pianist).
Han studerade musikvetenskap i Uppsala och blev professor 1985. Kontakten med jazzen släppte han dock inte. Han gjorde många jazzprogram på Sveriges radio, var med om att etablera jazzavdelningen på Svenskt visarkiv och var lärare i jazzhistoria på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm under många år. Vid den tiden utkom hans ”Svensk jazzhistoria – en översikt” (1985). På 1990-talet var han vibrafonist i en kvartett med pianisten Jan Strinnholm. Han medverkade som vibrafonist och kompositör på sin dotter Viktoria Tolstoys debutskiva ”Smile, love and spice” (1994).

Fredag 3 december kl 20.00 - Lokomotivet (Munktellstaden)
GOOD TIME CHRISTMAS”—
Nils Landgren och Veronica Mortensen med Bohuslän Big Band

Det är dags för årets fräckaste julkonsert med Nils Landgren, danska sångerskan Veronica Mortensen och Bohuslän Big Band.

Kanske är detta den fräckaste konserten i myllret av alla julproduktioner. Det bjuds på allt från swing och funk till lugn och stämningsfull julmusik och det är inte bara den amerikanska julen som får plats i programmet utan även omtyckta svenska låtar som t ex Jul, jul, strålande jul. Nils Landgren med sin positiva utåtriktade energi och danska sångerskan Veronica Mortensen med sin nerv och känslighet tillsammans med ett supertight och svängigt Bohuslän Big Band Good bildar en unik kombination. Good Time Christmas helt enkelt!

Nils Landgren har efter ett tjugotal album i eget namn profilerat sig som en av Sveriges absolut största, internationellt etablerade jazzmusiker. Förutom sitt eget musicerande verkar han även som skivproducent för bl.a. Rigmor Gustafsson, Viktoria Tolstoy och Ida Sand för att nämna några. Nils Landgren är sedan 2008 konstnärlig ledare för den årliga Jazzfestivalen i Berlin. Vidare är han konstnärlig ledare för Bohuslän Big Band och den Nordtyska Radions (NDR) Storband i Hamburg, där han också innehar en professur vid Musikhögskolan.

I år tilldelades han regeringens hederspris för utomordentliga insatser för spridning av svensk musik i utlandet. Priset överlämnades den 1/2 2010 av handelsminister Eva Björling vid en mottagning på UD. I motiveringen till Nils Landgrens hederspris poängteras bland annat att ”han är en unik musiker och internationell storstjärna med verksamhet, som sträcker sig härifrån till Kina. Med sin röda trombon och sin varma sång har han under mer än ett kvarts sekel utvecklat ett konstnärskap, där han rör sig helt mellan olika stilar såsom jazz, funk, folkmusik och pop.”

Nils Landgren har många projekt på gång just nu. Det största och mest unika har fått arbetsnamnet ”Funk for Life” med bland annat utgivning av en CD, där en del av behållningen går till hjälporganisationen ”Läkare utan gränser” och deras arbete bland fattiga barn och ungdomar i Kibera, som är en förort till Kenyas huvudstad Nairobi.

Mera information står bland annat att finna på www.digjazz.se och flera andra ställen.

Veronica Mortensen är ett av Danmarks lysande namn i den nya vågen av danska sångerskor och har funnits med på storbandets önskelista sedan några år tillbaka. Veronica har stor erfarenhet av både små och stora band och har Ella Fitzgerald som en av sina stora förebilder, men är definitivt sin egen sångarprofil. Prisbelönt har hon blivit i många sammanhang och även rosad för sina 3 utgivna skivor.

Bohuslän Big Band är ett helprofessionellt storband i Göteborg. Sedan 2004 är bandets huvudman Vara konserthus som finansieras av Västra Götalandsregionen. Bandets repertoar består av tidlös musik – i ordets rätta bemärkelse: Duke Ellington, Frank Zappa, James Brown, Bob Mintzer, Steely Dan, Lars Jansson, Maria Schneider, George Gershwin… Man kan faktiskt likna Bohuslän Big Band vid en tidsmaskin; bandet plockar upp bra musik från när som helst och får den att låta ännu bättre – just i dag. Eller så skriver bandmedlemmarna egen, helt ny musik och nya arrangemang.

Även om Bohuslän Big Bands förhållande till musik är otraditionellt så är deras ursprung desto mer traditionellt. Precis som de flesta andra svenska storband var de ursprungligen en militärorkester. Men 1956 tog storbandsjazzen livtag på orkestern och kastade den in i ett nytt tänkande. Under namnet Big Sound antog de utmaningen från de stora amerikanska orkestrarna som turnerade runt om i Europa. Några av de musiker, arrangörer och kompositörer som gästat bandet genom åren är Bob Mintzer, Lew Soloff, Viktoria Tolstoy, Jojje Wadenius, Kenny Wheeler, Bengt-Arne Wallin, Maria Schneider och Avishai Cohen.

Även om det mesta av turnerandet sker i runt om i Sverige så beger sig bandet även ut på längre resor. Som första svenska storband gav sig Bohuslän Big Band ut på en turné till Japan och Kina 2001, bandet återvände även till Japan 2003 och 2008. Andra turnéer har gått till England, Skottland, Danmark, Tyskland, Egypten och till Washington DC för spelningar på House of Sweden och Kennedy Center. Under 2007 tog bandet ytterligare ett kliv framåt i och med sitt nära samarbete med Nils Landgren som konstnärlig ledare.

Nils Landgren får gärna kontaktas inför konserten för en intervju på tel 0708 - 14 47 14

Onsdag 24 november kl 19.30 - Contrast
Brand New Nostalgia

Nostalgisk afton på Contrast

Onsdagen den 24 november kommer till Contrast två av Sveriges mest meriterade jazzsolister, nämligen trumpetaren Bosse Broberg och saxofonisten Roland Keijser.

Om Bosse Broberg kan man med fog säga att han har sådana meriter att han kan anses personifiera svensk jazzmusik. Han är en musiker som kan sin jazzhistoria så väl och som har både spelat med och, under sina år på jazzradion, spelat in så många svenska och utländska solister att få kan matcha detta.

Från samma hemtrakter och med en bred musikalisk palett i bagaget kommer saxofonisten Roland Keijser, som i detta sammanhang återvänder från folkmusikaliska upptäcktsfärder till jazzmusikens djupaste rötter. Även han är en såväl nationellt som internationellt uppmärksammad solist.

Vid pianot finns Mattias Åström, en pianist som förenar ödmjukhet med gnistrande prestanda, och bakom trummorna excellerar Daniel Olsson som snabbt blivit efterfrågad efter examen vid musikhögskolan i Göteborg. Basisten heter Magnus Peterson, som har gått den långa vägen men nu får lön för mödan genom nationella och internationella turnéer.

Contrastpubliken kan förvänta sig att gäckas av välkända låtar från den amerikanska sångboken sida vid sida med nyskrivna alster i nostalgisk anda.

Onsdag 17 november kl 19.30 - Eskilstuna Konstmuseum
Paavo

Med frontfigurerna Sofia Jernberg och Cecilia Persson i spetsen har gruppen överväldigat såväl sin publik som jazzkritikerna med sin otroligt fantasifulla och tekniskt drivna musik. Debutskivan blev utnämnd till årets jazzplatta 2007 av såväl DN som SvD och samma år vann gruppen Sveriges Radios pris Jazzkatten i kategorin ”Bästa jazzgrupp”. Deras senaste skiva från i år ”Cancó del Paó” har även den fått lysande recensioner.

Paavos musik låter ena sekunden som rak jazz, i nästa som noterad konstmusik, Frank Zappa, Nini Rota, rock eller pop. Eller varför inte allt på en och samma gång. Det är en häpnads-väckande mångfald, som Paavo virtuost ramar in med en välorganiserad struktur, där det ändå finns stor plats för improvisationer. ”Vi har tagit intryck av en massa saker och gör musik, som är ett sammanplock och som inte kommer ur någon speciell epok”, förklarar de två frontfigurerna, pianisten Cecilia Persson och röstkonstnären Sofia Jernberg, som hösten 2008 fick ta emot Kungliga Musikaliska Akademins jazzpris.

Paavo består även av Fredrik Ljungkvist – träblås, Thomas Backman – träblås, Marcelo Gabard Pazos – träblås, Clas Lassbo – bas och Gustav Nahlin – trummor.

Arrangörer: Memento och Eskilstuna Jazzklubb. OBS! Ej förköp! Biljetter säljs enbart i kassan from kl 18.30.

Fredag 12 november kl 20.00 - Eskilstuna Teater
Svante Thuresson och Katrine Madsen med Claes Crona Trio

Svante Thuresson med danskt ”stjärnskott” på Eskilstuna Teater

Danska sångerskan Katrine Madsen är egentligen inget nytt stjärnskott utan fast mera en musikalisk jazztvilling med Svante Thuresson trots att vi har en åldersskillnad mellan de två sångsolisterna på 35 år. Men för den svenska publiken upplevdes hon som ett stjärnskott efter de första turnéerna med Svante Thuresson i början av 2000-talet. ”Artister i världsklass” skrev en av recensenterna. Efter detta har Svante och Katrine genomfört ett flertal turnéer tillsammans såväl i Sverige som utomlands.

”Svante och Katrine bjöd på en storartad konsert” recenserade Eskilstuna-Kuriren och ”Sångarpar i världsklass” skrev Folket efter deras framträdande i Eskilstuna våren 2000.

Svante har nu också spelat in CD nr 2 ( ”Box of Pearls” ) tillsammans med Katrine Madsen, som anses vara en av Nordens absolut främsta jazzsångerskor.

Trots sin ungdom har Katrine Madsen varit en av Danmarks främsta sångerskor under flera år och har spelat in ett 10-tal skivor i eget namn. Efter det att hon kom ut med sin tredje skiva ”You are so beautiful” öste pressen sitt beröm över skivan, där även Svante Thuresson medverkar. Det var då som idén föddes om en turné under 1999 i Sverige med Katrine och Svante. Publikreaktionerna blev entusiastiska och efter detta har ytterligare turnéer följt nästan varje år.

Svante Thuresson behöver egentligen ingen närmare presentation. Kanske Sveriges bäste jazzsångare. Började som trumslagare och spelade i flera år med de bästa orkestrarna i landet. Och vem minns inte Gals & Pals. Svante turnerar ständigt med sin egen grupp liksom med storband etc.

I rytmsektionen hör vi beprövade elitmusiker. Vid flygeln möter vi Claes Crona, som verkligen blivit en av Eskilstuna-publikens gunstlingar efter flera gästspel med olika stora artister. Vi får höra även rutinerade trumslagaren Johan Löfcrantz Ramsay. Basisten Jesper Bodilsen är ytterligare en i raden av alla dessa duktiga danska basister. Jesper ingår bland annat i Ed Thigpens Trio och har spelat med Phil Woods, James Moody, Duke Jordan, Horace Parlan m.fl.

Repertoaren är standardlåtar, Katrines egna kompositioner och annat mycket välbekant material. Vi kan räkna med en stor kväll med bland det absolut bästa man kan få, när det gäller jazzsång och ett lysande komp.

Onsdag 3 november kl 19.30 - Contrast
Jack Lidströms Hep Cats

Jack Lidström och hans Hep Cats har hållit på sedan 1947 och många minns bandet eftersom det var ett bland de första svenska band som spelade traditionell jazz. Nuförtiden spelar bandet mest på jazzklubbar där deras musik fortfarande uppskattas och drar publik.
 
På trumpet hör vi Jack Lidström vars spel är starkt påverkat av hur Louis Armstrong lät på 40- och 50-talet. Tillsammans med honom är Torsten Ahlberg, klarinett, och Stephan Lindstein, trombon. Dessa tre bildar tillsammans den klassiska blåsartrion i traditionell jazz.
 
I kompet finns Per Larsson, flygel, Jan Bergner, bas, och på trummor Jacks son, Charlie Lidström.
 
Alla musiker i Hep Cats har en lång och meriterande bakgrund inom den traditionella jazzen och är väl kända hos eskilstunapubliken.
 
Bandets musik är jazzmusik med djupa rötter i traditionen, en improviserad musik där swing- och blueskänslan dominerar och där intensiteten och spelglädjen har sin givna plats i högsätet.

Onsdag 27 oktober kl 19.30 - Contrast
Vivian Buczek och Peter Asplund med Claes Crona Trio

Onsdagen den 27 oktober kommer ett mycket meriterat sällskap till Eskilstuna Jazzklubb och Contrast. Det är det kanske senaste tillskottet på Sveriges vokala stjärnhimmel som eskilstunapubliken då får möjlighet att stifta bekantskap med, nämligen Vivian Buczek. Hon är född, uppväxt och utbildad i Malmö och har redan släppt sin tredje skiva ”Dedication to My Giants”. Den har fått lysande recensioner och har även lanserats i Japan. Vivian har under åren haft en rad framträdanden vid sidan av stora internationella artister som Toots Thielemans, Clark Terry, Scott Hamilton och Barbara Hendriks.

I sitt sällskap har hon en av Sveriges mest anlitade jazztrumpetare, nämligen Peter Asplund, som ersätter den i jazzklubbens programblad anmälde Hector Bingert som tvingats lämna återbud av familjeskäl. Peter är så pass känd i vida jazzkretsar att ytterligare presentation torde vara överflödig. Nämnas kan dock att han, förutom att var en framstående trumpetare, även sjunger med bravur!

Claes Crona Trio kan nog anses vara en av de mest anlitade kompgrupperna på Eskilstunas jazzscen och den består vid den här spelningen av tre synnerligen kompetenta musikanter, nämligen Claes Crona på flygel, Hans Backenroth på bas och Johan Löfcrantz Ramsay på trummor. Om Claes Crona kan i korthet sägas att han har spelat med såväl Putte Wickman som Arne Domnérus, Toots Thielemans och Buddy De Franco.

I repertoaren den 27 oktober kommer att ingå standardlåtar av storheter som Michel Legrand, Benny Golson, Ray Charles, Miles Davis och Quincy Jones.

Lördag 23 oktober kl 15.00... - Contrast
TunaJazzen’10

TunaJazzen 25-års jubileum

TunaJazzen 25-årsjubilerar och femtiotalet musiker kommer att hylla jubilaren från tidig eftermiddag till sen kväll.
Det var 1986 som Erik ”Kirre” Norström och några vänner kom på den lysande idén med TunaJazzen och den 4 oktober var det premiär. Avsikten var att uppmärksamma jazzen i större grad en vad en enstaka konsert gör och med i huvudsak lokala amatörband.
Det blev en succé som fortsatt år efter år i obruten följd och i år alltså för tjugofemte gången.

En av premiärkvällens orkestrar finns med i årets jubileumsupplaga, dessutom medverkar enstaka musiker som många gånger under årens lopp bidraget med sitt musicerande i olika konstellationer.
I somras nådde oss tyvärr det sorgliga beskedet att ”Kirre” inte längre finns bland oss och inte kroppsligen kan deltaga i årets TunaJazz som så många gånger förr, men han kommer definitivt att vara närvarande så länge TunaJazzen består.

Årets upplaga har ett varierande musikaliskt innehåll. Duon Patrik & Stefan inleder kl 15.00 med folkmusikinspirerad jazz. Kvällen avslutas med ett ljudfyrverkeri då Bengt Bailey and No Coments äntrar scenen med sitt 19-mannaband kl. 22.00.

Under kvällen kommer mat och dryck att serveras av restaurang P-2.

upp

Onsdag 13 oktober kl 19.30 - Contrast
Trinity

Onsdagen den 13 oktober väntar en dag då det sannolikt bjuds på hammondorgel-jazz i världsklass. Då har man nämligen möjlighet att stifta bekantskap med gruppen ”Trinity” med bandets initiativtagare Ali Djeridi på trummor, Andreas Hellkvist på hammondorgel och Karl Olandersson på trumpet.

Historien om ”Trinity”, som förresten betyder treenighet, startade någon gång under hösten 2004 och så sent som under våren 2010 kom trion ut med sin debut-cd, ”Paris Eyes” som har emottagits av en enad kritikerkår som bland det bästa i ”svängväg” som givits ut i Sverige på länge.

Ali Djeridi har varit professionell jazztrummis i 25 år och har samarbetat med både Nisse Sandström och Krister Andersson och för c:a 10 år sedan spelade han med Maffy Falay och Bernt Rosengren på jazzklubben ”Lilla Maria” i Stockholm. Andreas Hellkvist spel på hammondorgeln är alltid mycket uttrycksfullt och få som sett honom i aktion lämnar konserten oberörd. Han har under åren byggt upp ett rykte om sig att vara en musiker med mycket god teknik.

Karl Olandersson är en gammal bekanting för eskilstunapubliken och kan anses vara en av de mest eftersökta solisterna i Sverige när det gäller jazztrumpet. Om man vill nämna ett urval av de band som han har medverkat i så skulle det kunna vara Stockholm Jazz Orchestra, Stockholm Swing All Stars, Hacke Björksten Band och Ronnie Gardiner All Stars.

Publiken på onsdag kan förvänta sig nästan uteslutande välbekanta tongångar av bland andra Irving Berlin, Horace Silver, Povel Ramel, Herbie Hancock och Larry Young.

upp

Fredag 8 oktober kl 20.00 - Lokomotivet
Deborah Brown med Sandviken Big Band

Jazzsångerska från Kansas City till Lokomotivet den 8/10

Ett av landets förnämsta och populäraste storband gör en kortare turné i Sverige på endast 4 dagar med den amerikanska sångerskan Deborah Brown. Repertoaren är till största delen standards och välbekant material från ”The Great American Song Book” och lita på att det kommer att svänga rejält.

Återigen besöker alltså den amerikanska sångerskan Deborah Brown Sverige för en konsert med Sandviken Big Band. Senaste besöket gjorde hon stor succé med bandet på Teatern år 2000 och egentligen har det gått alldeles för lång tid med tanke på att Deborah och storbandet gjorde stor succé den gången.

Deborah Brown är en excellent jazzsångerska vars stil för tankarna till Sarah Vaughan och kanske även till Ella Fitzgerald. Hon har spelat in 11 album som ledare och har varit med på många andra spelningar som speciell gästsolist som här. Hon spelar ständigt in skivor med kända namn som Benny Bailey, Art Farmer, Benny Golson, Roy Hargrove, Johnny Griffin, Benny Bailey och Toots Thielemans. Hon har gjort framträdanden i ett 50-tal länder.

Deborah växte upp i en musikalisk familj i Kansas City, Missouri, som även var Charlie Parkers hemstad. Hennes mamma var klassisk pianist och Deborah fick tidigt lära sig att läsa noter. Hennes pappa hade alltid radion inställd på jazzkanalen med musik av Thelonius Monk, Art Tatum och andra jazzstorheter.

I en amerikansk release står det att ”Deborah is full of the real spirit of jazz” och det är precis vad vi tycker som har upplevt hennes närvaro på scenen.

Restaurang P2 har öppet för middag innan konserten. För bokning ring 016 - 13 61 37. Meny kommer att finnas på www.p-2.se några veckor före konserten. Även barservering i pausen

upp

Onsdag 29 september kl 19.30 - Contrast
Carin Lundin Kvintett

Nu är Carin Lundin tillbaka igen i Eskilstuna, den här gången med sin egen kvintett.
 
Carin som har över 20 år i branschen har sjungit med eliten av Sveriges jazzmusiker, bl.a. Arne Domnérus, Roffe Ericson, Putte Wickman och Magnus Lindgren. Några utlandsturneer har det också blivit. Dessutom jobbar hon som musiklärare och sångpedagog.
 
I kvintetten ingår Johan Setterlind - trumpet, Mathias Algotsson - piano, Mattias Welin - kontrabas och Daniel Fredriksson - trummor. Flera av dessa är bekanta med Eskilstuna-publiken genom tidigare framträdanden.
 
Tillsammans med det väl sammansvetsade bandet bjuder Carin på svängig musik parat med en unik scennärvaro. Både standards, svenskt material och en och annan originalkomposition står på repertoaren.

Fredag 24 september kl 20.00 - Eskilstuna Teater
Claes Janson och The Velvet Boys
”A Tribute to Nat King Cole”

”A Tribute to Nat King Cole” med Claes Janson och The Velvet Boys betydde UTSÅLT på Teatern 1999 och 2004. De är nu tillbaka på mångas begäran. Nat King Cole var en av de främsta swingpianisterna och sångarna av sin tid. Vår egen store sångare Claes Janson gör här en personlig tolkning av denne fantastiske sångare och musikant samt hans produktion.

Nat King Cole hade två parallella karriärer. Först och främst var han en av de främsta swingpianisterna inspirerad av bl.a. Earl Hines. Han blev sedan själv en inspirationskälla för en rad nutida jazzmusiker och sångare, bl.a. Oscar Peterson och Ray Charles. Nat King Cole var också en superb sångare (The Velvet Voice). Han var den förste afroamerikanske artisten, som hade en egen TV-show i USA. Hans inspelning av ”Nature Boy” sålde i över 50 miljoner exemplar.

Claes Janson är: ”… ett bluestroll som vidgat den svenska jazzsångens domäner och som sjunger Ray Charles och ”Blott ett ögonblick i sänder” med samma mjuka sträva studsande rytm, en tvillingsjäl till Monica Zetterlund som kryddar calypson med tusen syrsors sång, ett musikaliskt naturbarn, som frestar oss med sitt snillrika sound och den kroppsliga närvaron i både sina viskningar och vrål …”. Så löd motiveringen vid utdelandet av Cornelispriset till sångaren Claes Janson 1992 på Mosebacke.

Nat King Coles originaltrio bestod av piano, gitarr och kontrabas. Tillsammans med Kjell Öhman vid pianot, Rune Gustafsson på gitarr och Hans Backenroth på kontrabas vill Claes Janson i denna konsert ge en högst personlig tolkning av Nat King Cole som sångare och musikant och av hans produktion. De kommer säkerligen ännu en gång att se till att detta blir en oförglömlig kväll..

Torsdag 16 september kl 19.00 - Contrast
Hazelius och Hedin

Esbjörn Hazelius - sång, cittern, oktavmandolin och gitarr. Johan Hedin - nyckelharpa, oktavnyckelharpa, oktavmandolin och sång.

Två av Sveriges mest etablerade folkmusiker sammanstrålar här i en duo. Hazelius och Hedin musicerar med en innerlighet, som lämnar få oberörda. Med sällsynt självklarhet och närvaro sjunger och spelar de den svenska folkmusiken, som de gjort till sin egen. En ny stjärnduo är född på folkmusikhimlen.

upp

Söndag 12 september kl 17.00 - Fors Kyrka
Jazz å Poesi
Björn Gedda läser ur Aniara till meditativ musik av Bach, Evans, Debussy, Golson m.fl.
Gästartist: trumpetaren och kompositören Bengt Ernryd

Skådespelaren Björn Gedda läser texter ur Harry Martinsons rymdepos Aniara till musik av J S Bach, Bill Evans, Claude Debussy, Benny Golson och andra välkända kompositörer. Musiken är arrangerad av Anders Andersson och framförs av bekanta musiker såsom Emma-Karin Maurin - flöjt och sång, Anders Andersson - vibrafon, Leif Linnskog - sax, Håkan Lander - trumpet, Jonas Welander - bas, Johan Strömberg - slagverk och Björn Gedda - trombon. Gästartist är jazzmusikern och trumpetaren Bengt Ernryd, som förutom att han varit musikaliskt ansvarig vid Stockholms Stadsteater även är pappa till musiken i ”Fem myror är fler än fyra elefanter” och ”Raskens”. Vad vi kommer att bli bjudna på är eftertänksam underhållning till idel ädel musik.

upp


Fredag 23 april 2010 kl 20.00 - Konserthallen
Roger Pontare och Sandviken Big Band – ”A Tribute to Frank Sinatra”

Fredagen den 23/4 får vi på mångas begäran åter höra Roger Pontare sjunga Frank Sinatras repertoar tillsammans med Sandviken Big Band i Konserthallen, Stålforsskolan. Jazzklubben har äntligen lyckats få denna konsert till stånd, då många inte fick möjlighet att höra den här konserten i februari 2008, eftersom biljetterna då snabbt såldes slut.

Succékombinationen Roger Pontare / Sandviken Big Band resulterade 1995 i en CD – Sinatrafied. Tolv titlar med enbart Frank Sinatra-låtar. Skivan fick ett mycket positivt mottagande och har sålts i ett för jazzplattor ovanligt stort antal sedan dess. Den har nu fått nytryckas ännu en gång.

”Även om jag aldrig varit så noga med genrer – jag har ju sjungit det mesta genom åren – så har alltid Sinatra funnits med någonstans i bakgrunden”, säger Roger. ”Hans ande svävar över det mesta. Men imitera honom – nej, det skulle aldrig falla mig in. Däremot är det svårt att inte inspireras av Frankie. Men det är ju en helt annan sak.”

Pontares samarbete med storbandet började redan 1989 med en konsert i Sandviken och turné i övriga Sverige. Den musikaliska och personliga kemin har gjort att samarbetet fortsatt genom årens lopp.

Sandviken Big Band föddes 1968 och idag drygt 30 år senare betraktas man som en klockren medlem av den svenska storbandseliten. Ända sedan starten har det varit viktigt för storbandet att samarbeta med professionella solister och artister och listan är lång. Några exempel är Barney Kessel, Geogie Fame, Deborah Brown, Monica Zetterlund, Arne Domnérus, Putte Wickman… Bandet har spelat på de flesta stora jazzscener i Sverige men också turnerat i USA, Kanada, England, Skottland, Irland, Jugoslavien, Tyskland, Tjeckoslovakien, Turkiet, Holland, Finland och Norge.

Onsdag 14 april 2010 kl 19.30 – Contrast
Anneli Evaldson Quartet med Erik Söderlind

”Just in Case” heter den debutskiva som sångerskan Anneli Evaldson nyligen har släppt och hon backas på den upp av en kvartett bestående av Lars Ekman på bas, Moussa Fadera, trummor, Erik Söderlind, gitarr och Daniel Tilling, piano. Det är ingen överdrift att påstå att denna debut har fått ett mycket positivt mottagande. Anneli Evaldson har i recensioner beskrivits som en ”skivdebutant med genuin känsla för jazz” och hennes medspelare benämns som ”bästa tänkbara uppbackning”.

Anneli Evaldson återvände år 2004 till Stockholms jazzscen efter några verksamma år i London och hon har sedan synts flitigt på klubbar och restauranger som Jazzclub Fasching, Glenn Miller Café och Melker Anderssons Grill. Om henne har sagts att hon har tagits dit hon är av talang, musikalitet och en stor portion kärlek till jazzen.

Onsdagen den 14 april äntrar samma gäng som från skivdebuten Contrastscenen och hennes kvartett av handplockade musiker är mycket meriterade. Både Erik Söderlind och Moussa Fadera var förresten här i februari 2009, då i sällskap med Kjell Öhman. Det kommer att bjudas på utvalda jazzstandards och några av Annelis egna kompositioner, men de som längtar efter pärlor ur ”The Great American Songbook” kommer inte att lämna konserten lottlösa.

Publiken den 14 april kan förvänta sig sång och musik som är både lättillgänglig och inbjudande, med allt ifrån finstämda ballader till svängig jazz.

Fredag 9/4 2010 kl 20.00 - Konserthallen (Stålforsskolan)
Gösta Linderholm & The Trad Brothers
Gästartist – Konstnären Lena A Linderholm

”Från Visa till Jazz” är Gösta Linderholms egen programförklaring inför konserten med The Trad Brothers.

I mitten på 90-talet startade Gösta The Trad Brothers. Anledningen var att han hittade sin gamla klarinett på vinden, skruvade ihop den, prövade försiktigt en blues och så dök alla minnen upp med hans jazzorkestrar från de första musikantiska åren - Jazz Doctors och Sveriges Jazzband.

Gösta ringde runt till de musiker, som han trodde skulle tycka att det skulle bli skoj att spela traditionell jazz i den så kallade brittiska skolan. Det visade sig att det fanns många som ville vara med i bandet. Nu har de huserat på Stampen i Stockholm på söndagseftermiddagarna i flera års tid. De har dessutom gjort ett flertal TV-program och spelas ofta i radion. Bandet framträder på festivaler, jazzklubbar, Folkparker och i konserthus och inför stor publik. Till och med Stockholms Konserthus var fullsatt till sista plats i oktober 2000. Vid de senaste konserterna i Eskilstuna i januari 2001 på Eskilstuna Teater var det röd lampa och utsålt och i maj 2003, april 2005 och i april 2007 i det närmaste utsålt.

Våren 1997 presenterade man sin första CD - ”Jazz Traditional”, där man försöker visa bandets bredd. Publiken får klarinett & sopransaxdueller, lite swing, blues och en och annan gospel. Hösten 2000 kom så den andra CD:n ut med titeln ”Jazz From the Heart”. Den innehåller bland annat en av de vackraste svenska psalmerna ”Blott en dag ett ögonblick i sänder”, gospel och låtar från den traditionella musikens vagga i New Orleans plus en del swingigare musik. Till julen 2002 släpptes den tredje CD:n ”Nu är det Jazz Jul igen” och i september 2004 kom den senaste – ”Echoes of New Orleans”. Nu släpper man ytterligare en CD – ”Himlajazz - Gospels & Spirituals”.

En konsert med The Trad Brothers omfattar visor från skärgården, Provence och Härjedalen och svängig, härlig livsbejakande swing och New Orleansjazz. Eftersom Gösta har svårt att vara tyst mellan låtarna så blir det också en del skrönor och andra sällsamheter ur livet.
Förutom Gösta Linderholm på klarinett, gitarr och sång finner vi sex andra mycket duktiga musiker och scenpersonligheter i bandet - och många fina solister: Staffan Kjellmor - trumpet och flygelhorn, Greger Röhr - trombon, Kajtek Wojciechowski - sopransax, tenorsax och dragspel, Stig Granberg - gitarr, Hans Larsson - bas och Pelle Höbinger - trummor. Det betyder ett av vårt lands förnämligaste Tradjazzband.

Konstnären Lena A Linderholm är gästartist och hon kommer att kåsera om sitt liv i färg.

Lena säger: ”Ingen dag utan ett penseldrag! Detta är Plinius den äldres viktiga ord om målaren Apelles, som skapade och levde ett par hundra år före Kristus. Det är också min målsättning, att med penna och pensel leva och verka mitt i färgen och ljuset. För mig finns konsten överallt – ända från det lilla till det stora. Meningen med min konst är att sprida glädje.”

I foajén före och efter konserten samt i pausen visar Lena och Gösta konst, böcker , affischer, kort, CD-skivor m.m. Det kommer också att bli pristävling med affischer, böcker och CD-skivor i pris.

Som bekant är man numera boende inte bara i Waxholm och Provence utan även i Strängnäs.

Onsdag 24 mars 2010 kl 19.30 - Contrast
Notes in a Can

I september förra året deltog Eskilstunakvintetten ”Notes in a Can” i Svenska Jazzriksförbundets riksomfattande final för unga jazzmusiker. Deltagandet i detta evenemang, som gick av stapeln på anrika Jazzclub Fasching i Stockholm, var belöningen för tidigare medverkan i ”Musik Direkt” under början av 2009.

Onsdagen den 24 mars är det dags för gruppen att äntra Contrast-scenen och senaste gången man var där var under TunaJazzen i oktober förra året. Eskilstunaborna har även haft möjlighet att lyssna till dem i konserthallen under en nyligen anordnad välgörenhetsgala till stöd för barncancerforskningen.

Gruppen – som består av Linda Burman, piano, Martin Ericson, bas, Bali Harko, gitarr, Carl-Johan Hökdal, trummor, och Erik Wennerberg, trombon – började sina gemensamma repetitioner under hösten 2008 och samtliga deltagare är elever på HML, Högre Musiklinjen, på musikskolan i Eskilstuna. Några av gruppmedlemmarna har under de två senaste åren erhållit stipendium från ”Jazz i Sörmland” för att delta i jazzkurser i Härnösand, under ledning av flera lärare ur den absoluta svenska jazzeliten.

Gruppen ger sig i kast med det mesta, både nyskriven musik och standardlåtar och i musikutbudet finns såväl egna låtar som musik av Chick Corea, Joe Henderson och Avishai Cohen, bara för att nämna några av de storheter som står på menyn.

En spännande kväll väntar Contrast-besökaren den 24 mars!

upp

Lördag 20 mars 2010 kl 20.00 - Konserthallen, Stålforsskolan
Chapter 2 -- Nils Landgren / Johan Norberg

Musikalitet och samspel på allra högsta nivå. När Nils Landgren på trombon och sång och Johan Norberg på gitarr och sång framför sin melodiska och rytmiska musik, låter de som en hel orkester. Instrument och sång går i varandra, utsökt orkestrerat. Lägg därtill de charmfullt roliga mellansnacken med bland annat skrönor från såväl Degerfors som Lycksele, så har ni en grupp som publiken tagit till sina hjärtan ända sedan starten 1987. De framför visor, låtar samt välkända pop- och jazzcovers från 50-talet och framåt. Numera är de ganska sparsmakade med sina framträdanden, så passa på, när denna smått legendariska duo kommer till Eskilstuna. Köp biljetter i tid. Det var UTSÅLT på Stockholms Kulturhus senast.

Nils Landgren och Johan Norberg möttes ofta i början av 1980-talet som studio- och turnémusiker bakom olika artister. Man kände genast ett musikaliskt släktskap och 1987 var tiden mogen att bilda landets första heltidssatsande trombon- och gitarrduo. 1989 kom första skivan som grammisnominerades och de gav sig ut på en turné som i början var intensiv med 50-60 konserter per år för att idag ligga på en lugnare nivå med några utvalda framträdanden varje säsong. De senaste åren har de samarbetat i större projekt bl.a. med Radiokören i en konsert på Berwaldhallen och OD i Universitetsaulan i Uppsala. Tillsammans med bl.a. sopranen Jeanette Köhn har de framfört ett program med Bach i nya arrangemang vid Bachfestivalen i Leipzig 2007.

Nils Landgren har efter ett tjugotal album i eget namn profilerat sig som en av Sveriges absolut största, internationellt etablerade jazzmusiker. Förutom sitt eget musicerande verkar han även som skivproducent för bl.a. Rigmor Gustafsson, Viktoria Tolstoy och Ida Sand för att nämna några. Nils Landgren är sedan 2008 konstnärlig ledare för den årliga Jazzfestivalen i Berlin. Vidare är han konstnärlig ledare för Bohuslän Big Band och den Nordtyska Radions (NDR) Storband i Hamburg, där han också innehar en professur vid Musikhögskolan.

I år tilldelades han regeringens hederspris för utomordentliga insatser för spridning av svensk musik i utlandet. Priset överlämnades den 1/2 2010 av handelsminister Eva Björling vid en mottagning på UD. I motiveringen till Nils Landgrens hederspris poängteras bland annat att ”han är en unik musiker och internationell storstjärna med verksamhet, som sträcker sig härifrån till Kina. Med sin röda trombon och sin varma sång har han under mer än ett kvarts sekel utvecklat ett konstnärskap, där han rör sig helt mellan olika stilar såsom jazz, funk, folkmusik och pop.”

Nils Landgren har många projekt på gång just nu. Det största och mest unika har fått arbetsnamnet ”Funk for Life” med bland annat utgivning av en CD, där en del av behållningen går till hjälporganisationen ”Läkare utan gränser” och deras arbete bland fattiga barn och ungdomar i Kibera, som är en förort till Kenyas huvudstad Nairobi.

Mera information står bland annat att finna på DigJazz och flera andra ställen.

Johan Norberg har profilerat sig som instrumentalist med öppna stämningar på akustisk gitarr och släppte soloalbumet 5 hours 4 months and a day 1996. Tillsammans med saxofonisten Jonas Knutsson har Norberg gjort tre skivor Norrland, Cow-Cow och Skaren alla tre grammisnominerade. Han har även verkat som skivproducent för bl.a. Sven-Bertil Taube, Ulf Lundell och Cajsa-Stina Åkerström.

Johan Norberg är också sedan 2003 musikskribent för tidningen Vi.

Nils Landgren får gärna kontaktas inför konserten för en intervju på tel 0708 - 14 47 14

Onsdag 17 mars 2010 kl 19.30 - Contrast
Nina Ramsby Ludvig Berghe Trio

Vispoeten, kornettisten och klarinettisten Nina Ramsby lämnar ingen oberörd. Hela hennes fysiska person skriker ut, här är jag och jag vill ta plats. Så tolkar vi henne men är det rätt? Själv säger hon ”det går inte att vara modig utan att vara rädd. Och jag är rädd, orolig och skärrad väldigt ofta”.
Nina har en innerligt närvarande och stämningsfull röst som kommer till sin fulla blom när den ej behöver konkurrera med ett alltför aggressivt komp. Det är kanske avsaknaden av formell musikalisk utbildning som är hennes verkliga styrka. Hon kan tänka fritt i sitt musikaliska formspråk genom att låta musiken vara fri och gå sina egna vägar under skapandet. Då uppstår en magisk förening mellan musik och poesi som berör.

Samarbetet med Ludvig Berghe Trio inleddes efter att Nina hade börjat textsätta trions musik i största hemlighet och när den första gemensamma konserten var ett faktum hade tycke uppstått och en trio hade blivit en kvartett. I en studio i Stockholm på försommaren år 2008 lades grunden till vad som kom att bli gruppens förstfödda CD, Du har blivit stor nu [en kamp!]
Nina har fortsatt att textsätta Ludvigs musik och tillsammans plöjer de upp en helt ny fåra i det svenska jazzlandskapet.

Ludvig Berghe Trio har efter knappt ett decennium på jazzscenen hunnit bli riktigt varma i kläderna och är kända för sina energifyllda framträdanden och sin musikaliska skicklighet. Den första skivan som spelades in 2002 blev lite av en dörröppnare till de större jazzscenerna. Trion räknas idag som en av de främsta svenska pianotrios med säregna och intelligenta kompositioner som innehåller en spännande blandning av nordisk mystik och amerikansk jazz.
Förutom Ludvig Berghe – piano, består trion av Lars Ekman – bas och Daniel Fredriksson – trummor.

Söndag 14 mars 2010 kl 15.00 - Contrast
Jazz å Poesi -- Björn Gedda, Bengt Ernryd, m.fl.

Skådespelaren Björn Gedda läser texter ur Harry Martinsons rymdepos Aniara till musik av J S Bach, Bill Evans, Claude Debussy, Benny Golson och andra välkända kompositörer. Musiken är arrangerad av Anders Andersson och framförs av bekanta musiker såsom Emma-Karin Maurin - flöjt och sång, Anders Andersson - vibrafon, Leif Linnskog - sax, Håkan Lander - trumpet, Jonas Welander – bas, Johan Strömberg – trummmor. Björn Gedda är också med i bandet och spelar trombon. Gästartist är jazzmusikern, trumpetaren, flygelhornisten, pianisten och kompositören Bengt Ernryd, som förutom att han varit musikalisk chef i 35 år vid Stockholms Stadsteater även är pappa till musiken i ”Fem myror är fler än fyra elefanter” och ”Raskens”.

Alla dessa förnämliga musiker kommer att rama in Aniara, Harry Martinsons miljöepos i uppläsning av Björn Gedda. Musiken är meditativ och sträcker sig från Johann Sebastian Bach till Bengt Ernryd. Det yttre skeendet i Aniara är enkelt. Rymdskeppet Aniara, som transporterar flyktingar till Mars från den krigshärjade och strålningsförstörda Jorden, råkar vid en nödgir ut för asteroiden Hondo, kommer ur kurs och störtar ostyrbart ut i världsrymden. Du uppmanas att med enkelhet ta emot allt som händer dig och vad vi bjuds på är eftertänksam underhållning till idel ädel musik.

Ett antal pocketböcker Aniara lottas ut på entrébiljetterna, så att vi kan gå hem och begrunda vart vi är på väg.

Onsdag 10 mars 2010 kl 19.30 - Contrast
Karin Hammar Quartet

Svängig trombonjazz av Alice Babs-stipendiat, det är vad Eskilstuna jazzklubb bjuder på den 10 mars på Contrast. Karin Hammar, trombonisten som Eskilstunapubliken hört tidigare i olika konstellationer kommer nu med sin egen kvartett. 
 
Både covers och egna kompositioner bjuder kvartetten på. På piano hör vi Jonas Östholm som tilsammans med Tony Overwater - bas  och Anders Kjellberg - trummor bildar kompet.
 
Kvartetten startade 2007 och har sedan dess turnerat i Sverige och Tyskland. I november 2009 släpptes gruppens första CD "Everyday Magic" i Sverige och 12 andra länder bl a Tyskland, Japan och Sydafrika.
Skivan har fått goda recensioner i fackpressen där man särskilt berömmer Karins vackra trombonton, melodiska känsla och avspända balladspel.

Onsdag 3 mars 2010 kl 19.30 - Contrast
Vincent Herring Quartet

VÄRLDSARTISTER PÅ CONTRAST!!!

Denna New York-baserade kvartett som leds av den legendariske saxofonisten Vincent Herring gör på sin Europa-turné ett mycket kort men efterlängtat besök i Sverige. Eskilstuna Jazzklubb och Fasching är två av de klubbar som får ett besök.

Kvartetten innehåller några av dagens främsta amerikanska jazzmusiker nämligen Vincent Herring - saxofon, Anthony Wonsey - piano, Richie Goods – bas och Joris Dudli – trummor.

Vincent Herring är utan tvekan en av dagens mest betydelsefulla jazzsaxofonister med ett CV som är av det mer imponerande slaget. Han har släppt femton skivor i eget namn och kan höras på ytterligare ett par hundra. Under 1980-talets första hälft turnerade han i Europa och USA med Lionel Hampton´s storband. Hittade då samt utvecklade sin egen spelstil.
Efter det inledde han ett samarbete med Nat Adderly som varade under nio år, samtidigt som han medverkade på skivinspelningar och arbetade med andra musiker som Cedar Walton, Dizzy Gillespie, Nancy Wilson, Larry Coryell, The Mingus Band, bara för att nämna några.
www.vincentherring.com

Anthony Wonsey fick sin musikaliska utbildning på Berklee Collage of Music och redan ett år efter avslutade studier 1994 släppte han sin första CD med det passande namnet Anthonyology. Under de senaste fem åren har man kunnat finna honom i olika konstellationer med Elvin Jones, Buster Williams och Lenny White bland andra.

Richie Goods hanterar den akustiska basen med samma skicklighet som elbasen. Är en mycket eftertraktad basist både som studiomusiker och turnémusiker. Född och uppvuxen i Pittsburg, där även hans musikaliska bana började. Numera kan han lägga namn som Whitney Houston, Manhattan Transfer, Christina Aguilera och Alicia Keys till de artister han samarbetat med. Han har även ett ”eget” band, Richie Goods Nuclear Fusion där han verkligen visar hur en elbas kan hållas varm.
www.richiegoods.net

Joris Dudli född i Schweiz 1957, började som tolvåring spela piano men redan som fjortonåring tog trummandet över. Var bosatt i New York i olika omgångar mellan 1986-99 och turnerade då flitigt i USA, Europa och Asien med många av de stora amerikanska bandledarna. Joris är en underbar trummis som bara blir bättre och bättre.
www.jorisdudli.com

upp

Onsdag 24 februari 2010 - Contrast
John Högman Kvartett

John Högman, tenor, sopran och barytonsaxofonist använder den här gången mest tenorsaxofonen när han tillsammans med sin kvartett presenterar standardlåtar och egna kompositioner.

Eskilstunapubliken har flera gånger tidigare hört John bl a med Good Morning Blues och Kustbandet.
Nu kommer han med sin kvartett som innehåller några av de absolut främsta musikerna i den yngre generationen.

På piano hör vi Mikael Skoglund som spelat med Claes Janson, George Riedel m.fl. Han är även en skicklig arrangör. Martin Sjöstedt - bas har Eskilstunapubliken hört i många olika sammanhang både som basist och pianist. Bakom trummorna finns Calle Rasmusson, en av de största begåvningar som kommit fram på de senaste åren. Även han är dessutom en lysande arrangör.
Alla har en gedigen utbildning från Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.

Här kommer det att svänga rejält - swing och mainstream - blandat med Johns egna kompositioner. Kvartettens skiva "Reduce Speed" utnämndes av en kritiker 2003 till "Årets bästa jazzplatta".

Lördag 20 februari kl 16.00 – Konserthallen
Astoria och Mattias Enn

”Tangokavaljer Enn sjunger Jules Sylvain”

Konferencier är Anders ”Melodikrysset” Eldeman

Vi får äntligen åter höra och se succéorkestern Astoria och här i ett musikaliskt möte med den välbekante estradören, sångaren och kuplettförfattaren Mattias Enn. Konferencier är Anders ”Melodikrysset” Eldeman, som leder oss i den musikaliska vandringen genom Jules Sylvains musik. Orkestern Astoria, som består av 10 välrenommerade musiker och bildades redan 2002, har med sin breda repertoar och sin hemvist framförallt i 30-, 40- och 50-talsmusiken hittat sin plats i publikens hjärtan.
De medverkande musikerna i Astoria är Camilla Arvidsson - violin, Åke Wejéus - altsax, Gunnar Inge - altsax, Lars Kjellström - tenorsax, Niclas Ericson - trumpet och dragspel, Ola Sjönneby - trumpet, Jonas Iwarsson - piano, Håkan Karlsson - gitarr, Urban Lindhé - trummor och Lars Tull - kontrabas och kapellmästare.

Mattias Enn är ensam om att i sin generation vårda det tidiga 1900-talets odödliga schlagerskatt av profiler som just Jules Sylvain, Ernst Rolf och Karl Gerhard. Det var på Mosebacke i Stockholm som de fann varandra – Mattias Enn och Astoria. De sistnämnda gjorde ett framträdande med Ulla Billquist-melodier och sångaren föll direkt. Tillsammans har de gjort flera utsålda konserter i Grünewaldsalen i Stockholms Konserthus och senare har de också turnerat i bland annat Småland, Dalarna och Jämtland.

Lördagens konsert blir deras första i Astorias hemstad Eskilstuna och med sig har Mattias Enn en verklig schlagerexpert, radiomannen Anders Eldeman, som ska vara konferencier. Han är ju bland annat bekant från sina radioprogram Melodikrysset, Da Capo och Eldeman i P2.

Ytterligare information på www.astoria.nu

Kapellmästaren Lars Tull får gärna kontaktas för en intervju på telefon 076 – 630 88 66.

upp

Torsdag 18 februari 2010 kl 19.00 - Eskilstuna Konstmuséum
Rainer Glas Universal Quartet

Från Eskilstunas vänort Erlangen får vi besök av basisten Rainer Glas, som tillika är konstnärlig ledare för ”Erlanger Jazz Workshops”, basdocent, mångkunnig basist, som har hela världen som sitt arbetsfält. Han har dessutom spelat in ett 30-tal album. Glas kommer nu till Eskilstuna med tre handplockade musiker; Jörg Widmoser - fiol, Jan Miserre - piano och keyboard samt Carola Grey - trummor och sång. Den gränsöverskridande kvartetten kommer att begeistra sin publik med meditativa klanger, kraftfull världsmusik samt ”groovy music”. Gruppen har för vana att möta sin publik med spontanitet och stor spelglädje.

Konserten är en försenad födelsedagsgåva, som 350-årsjubilerande Eskilstuna får av sin vänort Erlangen i Tyskland. Det var Erlangens borgmästare Siegfried Balleis, som under år 2009 informerade om gåvan, som nu alltså skall överräckas. ”Jag är tacksam och stolt över gåvan och att vi kan erbjuda jazzintresserade Eskilstunabor en upplevelse av detta slag”, förklarar Alf Egnerfors, kommunfullmäktiges ordförande, i en presskommentar.

Ytterligare information på www.rainerglas.de

Onsdag 10 februari 2010 kl 19.30 - Contrast
Groove Factor

“Gudabenådad hammondjazz” – så står det i ingressen till programpresentationen inför gruppen Groove Factors konsert på Contrast onsdagen den 10 februari. Och arrangörerna tror sig veta vad de talar om, för samma gäng gästade Eskilstuna Jazzklubb under november månad 2002, då under namnet Ulf Wakenius Hammond Jazz Projekt och medlemmarna är exakt desamma nu som då.

Detta innebär Ulf Wakenius på gitarr, Håkan Broström, altsax, Jonas Johansen vid trummorna och så Pierre Swärd på Hammond B3. Håkan Broström och Pierre Swärd var senast på Contrast i december 2008, då ingående i gruppen Blues Transfusion.

Om Ulf Wakenius kan helt kort sägas att han är en av få svenska jazzmusiker som nått fram till såväl världsberömmelse som de riktigt stora scenerna. Han har under ett flertal år ingått som permanent medlem i Oscar Peterson Quartet och som medlem i denna orkester besökte han under 2005 tjugo länder under lika många dagar med framträdandet i Royal Albert Hall som en absolut höjdpunkt.

Jonas Johansen inledde 1993 ett samarbete med den världskände danske bassisten Niels Henning Oersted Pedersen och under åren 1996 fram till Oersted Pedersens död 2005 var han tillsammans med Ulf Wakenius permanent medlem i NHOP Trio. Dessutom kan nämnas att han under nio år var trummis i The Danish Radio Big Band och därigenom kom han att arbeta tillsammans med ett stort antal av jazzens verkligt stora artister.

Både Håkan Broström och Pierre Swärd kan karakteriseras som mycket välrenommerade musiker och drivna soloartister. Håkan är ett formligt energiknippe på sin altsax och i Pierres hantering av sin Hammond B3 kan man tydligt igenkänna influenser från Brother Jack Mc Duff.

Publiken den 10 februari kan förvänta sig såväl finstämda blues som standardlåtar och egna kompositioner där det kommer att svänga riktigt ordentligt. Förra gången på Contrast spelade man för en fullsatt salong och det finns ingen anledning att tro att detta inte kommer att upprepas även vid denna konsert!

Fredag 5 februari2010 kl 20.00 - Lokomotivet
The Real Group

Eskilstuna Jazzklubb har under flera år och på mångas begäran försökt att få till stånd en konsert med The Real Group i Eskilstuna. Efter det att gruppen tvingades inställa sin konsert i april 2007 ställdes frågan till Jazzklubben, om de skulle vilja ställa upp som arrangör. Jazzklubben tackade naturligtvis ja och en fulltalig publik fick höra den skönsjungande kvintetten i Konserthallen den 14/9 2007. Salongen blev utsåld och många blev utan såväl biljetter som konsert. Efter starka önskemål från vår publik har vi tillsammans med The Real Group beslutat återkomma med en ny konsert den 5/2 i Lokomotivet med gruppen, som för övrigt nu firar sitt 25-årsjubileum.

The Real Group har som bekant en mycket bred repertoar och har uppträtt i vitt skilda sammanhang. Sedan de lämnade Kungliga Musikaliska Akademien 1984 har de hunnit göra över 2.000 konserter och sålt över 500.000 skivor. De har blivit utnämnda till världens bästa vokalgrupp av den globalt täckande organisationen CASA (Contemporary A Cappella Society of America) och har genom åren fått en mängd andra utmärkelser, som tidigare gått till grupper som Singers Unlimited, Manhattan Transfer och Take 6.

De har arbetat med utländska artister som Barbara Hendricks, Bobby McFerrin, Van Morrison, Sir Georg Martin och Toots Thielemans. Av de svenska artister de uppträtt tillsammans med kan nämnas: Titiyo, Lisa Nilsson, Roland Pöntinen, Mauro Scocco, ABBA:s Frida och Povel Ramel.
Gruppen har producerat ett stort antal skivor, konsertturnéer, egna TV-program samt varit och är konstnärliga ledare för en internationell och världsomfattande vokalfestival i Söul i Sydkorea.
Man jubilerar för övrigt också med att ge ut en ny CD ”The Real Album”.

Gruppens deltagare är Katarina Henryson, Emma Nilsdotter, Anders Edenroth, Anders Jalkéus och Peder Karlsson.

upp

 

Onsdag 27 januari 2010 kl 19.30 - Contrast
Patrick Rydman med Kvintett

Patrick Rydman skapar en stämningsfull ”populär-jazz” tillsammans med sin kvintett, bestående av Johan Borgström, sax; Henrik Cederblom, gitarr; Fabian Kallerdahl, klaviatur; Josef Kallerdahl, bas; Miko Rezler, trummor; alla välrenommerade musiker.
På debutCD:n som Patrick självsäkert döpt till ”I will do it”, bjuds vi på tolv egna sånger, lättlyssnad och lättillgänglig musik med dragning åt singer/songwriter-traditionen. Kanske något för den som står på tröskeln på sin väg in i jazzmusiken och inte vill grotta ner sig i den mest avancerade delen av denna musikgenre. Texterna är poetiskt skrivna med ett vemod som skapar en närhet till musiken och bildar ett melankoliskt välbehag hos lyssnaren.

Patrick Rydman är en mångsidig artist med rötterna i Bohuslän. Han föddes samma år som Beatles släppte sin skiva Abbey Road och den skivan blev även det första egna skivköpet. Man kan höra att Beatles fortfarande spökar i bakhuvudet hos honom, framför allt textmässigt och i en låt som ”Flying Angel” från nya skivan. som för övrigt har fått strålande recensioner i svensk press.

Förutom att sjunga jazz i egna bandet så har Patrick hörts i sångensemblen Amanda, i musikteatergruppen Slabang och som solist i Bohuslän Big Band. Dessutom turnerar han landet runt med musikteater Kåbra som bjuder in våra yngsta medborgare i den musikaliska världen.

upp