2018


2018

Fredag 26 januari kl 19.30 – Royal-Biografen
GEORGIE FAME & AMANDA SEDGWICK med CLAES CRONA TRIO

Världsartisten Georgie Fame sjunger med saxofonisten och sångerskan Amanda Sedgwick på Royal-Biografen 26/1

Georgie Fame är fortfarande en av världens mest eftertraktade sångare med hela jorden som sitt arbetsfält. Han är en legend inom jazz- & bluesvärlden och gjorde stor succé med sina megahits ”Yeh, Yeh” och ”Bonnie and Clyde” på 1960-talet. I Sverige har Georgie turnerat mycket med bland annat våra bästa storband och även med Claes Crona kvartett i början på 2000-talet. Hans tidiga förebilder var Fats Domino, Jerry Lee Lewis och Little Richard. 20 egna skivor och 14 hitsinglar har Georgie hittills hunnit med. Många av hans hits finns med på konserterna under denna turné, som för Georgies del fortsätter direkt till kända Ronnie Scotts klubb i London för en veckas konserter. Till den här turnén kommer han för övrigt direkt från ett samarbete med Van Morrison i just London.

Georgie Fame föddes som Clive Powell 1943 i Lancashire, England. Larry Parnes gav den talangfulle organisten namnet under tidigt 60-tal efter en rekommendation av låtskrivaren Lionel Bart. Parnes hade redan en Power, en Wilde, en Eager och en Fury. Nu behövde han bara en Fame.

Det tog några år innan Georgie och hans band The Blue Flames hade kommersiell framgång, men han var en betydande kraft i att popularisera tidig R&B och bluebeat på Londons berömda Flamingo Club. ”Rhythm And Blues At The Flamingo” släpptes 1964, och senare det året kom listettan ”Yeah Yeah”.

Fames jazziga nasala framtoning, som påminde om Mose Allison, gjorde ”Yeah Yeah” till en av decenniets klassiker. Han fortsatte med ytterligare 11 rejäla hits, bland andra listettorna ”Get Away” och ”The Ballad Of Bonnie And Clyde”. Den senare blev också en Top 10 single i USA 1968.

Georgies framgångar och profil ledde under några år i slutet av 60-talet till engagemang som sångare med Count Basie både i USA och Europa.
Fame har också spelat ”Straight Jazz” på jazzklubben Ronnie Scott´s i London under åren och bland annat gjort ”A Tribute to Hoagy Carmichael” tillsammans med sångerskan Annie Ross.
Sedan slutet av 80-talet har Fame samarbetat med Van Morrison och spelar fortfarande Hammond B3, det instrument som han var pionjär med på Londons klubbar, och sjunger ihop med Van. Han har dessutom en ny grupp tillsammans med Eric Clapton och Bill Wyman.
Fame är inte bara en excellent sångare, utan också en skicklig pianist och kompositör.
Georgie är en kär gäst i vårt jazzhungrande land. Trots återkommande världsomfattande turnéer har han behållit sin känsla för den svenska publiken. Han har turnerat med många jazzgrupper och storband i Sverige, bland annat med Norrbotten Big Band, Bohuslän Big Band och Sandviken Big Band.
Han är som sagt dessutom en mycket duktig organist och som sådan gjorde han en fantastisk konsert i Fors Kyrka på 1980-talet tillsammans med organisten och sångerskan Lena Ericsson och trumpetaren Lasse Samuelsson. Det finns ett fåtal magiska ögonblick och detta var ett av dem, säger de som var där.

Amanda Sedgwick – altsaxofonist, sångerska och kompositör har de senaste åren frilansat i Sverige och USA. Fyra egna skivor, där den senaste ”Volt” har fått mycket uppmärksamhet. Amanda och Georgie kommer att sjunga ett par duetter förutom att Amanda finns med som instrumentalist i kompet tillsammans med trion. Enligt jazzkritikerna spelar Amanda med stor auktoritet och en äkta jazzkänsla, som riktigt berör.

De två backas upp av Claes Crona Trio, som här består av Claes Crona vid flygeln, Hans Andersson på kontrabas och Johan Löfcrantz Ramsay bakom trummorna. Endast det bästa är gott nog.

Förköp av biljetter pågår hos Stadsbiblioteket i Eskiltuna

upp