2013


2013

Söndag 22 december kl 16.00 & 19.00 – Kulturhus Tandla Skola
Jul i Tandla Skola – Linda Adolphson med Vänner

”JUL I TANDLA” – Julmusik som kommer nära

För tredje året i rad öppnar man nu Kulturhus Tandla Skola dörren för julen och bjuder in till ett välsmakande musikaliskt julbord. Den nymålade salen i rött, vitt och grått gör sitt bästa för att omsluta dig med värme och närhet. Vi utlovas en stämningsfylld konsert med både finstämda sånger, välkända och mindre kända, samt musik med ös och sväng. Liksom tidigare år kommer Lina Adolphson som sångsolist, denna magiskt gudabenådade sångerska, med några av sina mycket musikaliska vänner.

I hennes sällskap får vi höra Jörgen Paulsson – saxofon, Bror Engström – piano och Stefan Bäcklund – bas. Sjunger gör också Elin Sjönneby, hemma från sina musikstudier i Göteborg, och Amalia Sjönneby liksom även Inga-Lill och Ola Sjönneby, som dessutom spelar flöjt respektive trumpet.

Det blir som vanligt 2 konserter, den första kl 16:00 och den andra kl 19:00.

upp

Onsdag 11 december kl 19.30 – Contrast
Jesses New Orleans Band

New Orleans – Jazzens vagga är rubriken på denna konsert fylld av jazzhistoria med trombonisten, bandledaren, radioprataren och kåsören Jesse Lindgren och hans 7 man starka New Orleans Band.

För 100 år sedan dansades det till valser, ragtime, schottis, two-step och annan populärmusik i det nöjeslystna New Orleans. I ord och ton berättas om hur legendarer som ”Satchmo” Armstrong, Buddy Bolden, Kid Ory, Jelly Roll Morton och King Oliver förvandlade dessa toner och rytmer till jazz.

Följ med till syndiga Basin Street, kreolkvarteren Vieux Carré och till hjulångarna, som förde jazzen vidare längs Mississippi.

I bandet ingår Jens ”Jesse” Lindgren - trombon och sång, Ragnar Tretow - trumpet, Bengt ”Bomull” Brehmer - klarinett, Lasse Tidholm - piano och sång, Göran Stachewski - banjo, Tomas Ekström - bas och Sven Stålberg - trummor.

upp

Onsdag 4 december 2013 – Eskilstuna Teater
Sven Wollter Show

Sven Wollter säger:"Det finns soppor och soppor. Det finns soppor på spik, soppor på sopprötter, djädrans soppor osv. Och så finns det soppor på teatern, sådana som ätes, men även sådana som avnjuts med de övriga sinnena. Min soppa är en verklig soppa. En nästan obestämbar röra med de mest skilda ingredienser. Hur de passar ihop vet jag inte. Jag har ju inte smakat på den själv. Jag är bara kocken, som hoppas, lite troskyldigt, att anrättningen ska gå i konsumenten. Kryddningen är ojämn och spontan, men å andra sidan har den kokat så länge – det rör sig om över 20 år – att det spelar föga roll. Bitar av godsaker flyter kanske upp ur den, som lite Kent Andersson, lite Slas, lite Leonard Cohen, men man kan aldrig så noga veta med den här soppan. Livet och konsten är ett äventyr."

Sven Wollter Show är ett hopkok av Svens egna favoriter. Visor, dikter, kupletter, noveller, snuskiga historier och politik av bland annat Kent Andersson, Slas, Dan Berglund och Skånska Lasse. Materialet har Sven samlat under årens lopp. Smycken har lagts på hög med tanken att "någon gång ska jag…"

Medverkar gör också två av Svens musikaliska kamrater från Stockholms Stadsteater och i övrigt, nämligen musikanten och kompositören Bengt Ernryd – flygel, trumpet och flygelhorn samt Patric Thorman – kontrabas. Den 17 februari 1989 startade Klara Soppteater med just "Sven Wollter Show". Det är en ära för oss att Sven inte tröttnar på oss, för publiken tröttnar aldrig på Sven.

Onsdag 27 november kl. 19.30 – Contrast
Isabella Lundgren med Karin Hammar och Carl Bagge Trio

Om man missade möjligheten att se och höra sångerskan Isabella Lundgren i somras på Jazzens Museum i Strömsholm, då hon också mottog 2013 års Anita O'Day-pris, kommer nu ytterligare ett tillfälle, onsdagen den 27/11 på Contrast.
Isabella är född och uppvuxen i Värmland men redan som artonåring gick flyttlasset, i form av en Ikeakasse, till New York och The New School for Jazz and Contemporary Music.

Uppbrottet från tryggheten hos familjen hemma i Karlstad till storstadspulsen i New York var inte helt lätt. Samtidigt som hon pressade sig till topprestationer började dystra tankar och prestationsångest bli en del av vardagen så efter två år tog hon en paus från skolan och fick jobb på musikbaren The National Underground i NYC. Där fick hon möjlighet att uppträda med många tunga namn inom jazzen tills kroppen och stämbanden började säga ifrån av för mycket nattliv och alkohol.

Till slut insåg hon att enda utvägen var att återvända hem till Sverige. Hon påbörjade en behandling i tolvstegsprogrammet för att bli av med sitt alkoholberoende och under behandlingen började det fungera med sången igen, prestationsångesten försvann och hon kände att hon fått följe av någon med en stark kraft. Jazzsångerskan Isabella Lundgren fann Gud i tolvstegsprogrammet som löste henne från hennes missbruk och i dag studerar hon för att bli präst.
Hösten 2012 släpps hennes debutalbum "It had to be you" på bolaget LB Naxos. En skiva som golvade garvade jazzrecensenter på löpande band och när man hört henne sjunga förstår man varför. Vi får under kvällen företrädesvis höra kvintetten framföra standardlåtar och material från The Great American Songbook.

Carl Bagge Trio är en av våra främsta pianotrios och består av Carl Bagge – piano, Niklas Fernqvist – bas (ersätter Kenji Rabson som ska bli pappa) och Daniel Fredriksson – trummor. Dessutom kommer världstrombonisten Karin Hammar att förstärka bandet ytterligare.

It´s Magic, Isabella Lundgren with Carl Bagge Trio & Karin Hammar (YouTube)

upp

Fredag 22 november kl 20.00 - Josef's House of Blues
Ellika & Solo & Rafael

En svängfest med rötter i 3 kontinenter

Ellika & Solo & Rafael vill förmedla glädjen över att spela med varandra och upptäcka nya vägar och möjligheter när instrumenten möts. Det blir hisnande löpningar, tunga riff, sång och sanslöst svängigt slagverk. Polska, tillsammans med senegalesiskt gung och kanske en smäktande mexikansk sång.

Duon Ellika & Solo har funnits i 14 år och turnerat över hela världen och är flerfaldigt prisbelönad, bland annat med BBC World Music Reward 2003. Förstärkt med Rafael Sida Huizar har duon blivit en trio och samarbetet är en tät dialog mellan tre nyfikna folkmusiker.

Ellika Frisell, fiol och altfiol, är riksspelman och veteran på den svenska folk och världsmusikscenen. Hon är fast förankrad i Orsa- och Bingsjötraditionerna och har bland andra undervisats av storspelmän som Nils Agenmark och Päkkos Gustaf. Hon har ett långt förflutet i flera kända folkmusikgrupper såsom Filarfolket, Den Fule, Kapell Frisell och Rosenbergs Sjua.

Solo Cissokho är koraspelare, historieberättare, en vandrande spelman från Senegal och en sångare i världsklass. Han samarbetar med musiker som den indiska violinisten Subramaniam. Han bor numera i Oslo och har gjort ett tusental konserter i Norge.

Rafael Sida Huizar är slagverkare i afro-kubanska och latinska slagverkstraditioner. Sedan 1970-talet är han ett tungt namn inom jazz och världsmusik i Sverige, och har samarbetet med bland andra Stockholm Jazz Orchestra, Ale Möller Band, Jonas Knutsson Quartet, Hot
Salsa, Makonde, Ahmadu Jarrs´s Highlife Orchestra och Eric Steens Flamenco Fusion.

Nyligen har trion släppt albumet "Now" och vi citerar följande från Svenska Dagbladet:

"Redan med sitt första samarbete, "Tretakt Takissaba", fick Ellika Frisell på fiol och Solo Cissokho på kora BBC:s World music award. Den enkla och så fint genomförda idén var mötet mellan Bingsjömusiken och traditionell västafrikansk musik, med tyngdpunkten i Casamance, en orolig provins i det annars stabila Senegal. Det handlade aldrig riktigt om en fusion av stilarna, snarare var det så att fiolen lade en annan färg till de senegalesiska styckena, medan den mångtoniga koran gjorde de annars sparsmakade spelmanslåtarna mer orkestrala i känslan. I princip är det samma spår de följer elva år senare på sitt tredje album, även om en ny part kommit till. Det är slagverkaren Rafael Sida och med honom hela Latinamerika. Sånginslagen är fler och i ett stycke som Cissokhos "Nanibaly" närmar de sig ett uttryck, som ligger lika nära konstmusik som folkmusik. Men det som gör störst skillnad hänger ihop med det enkla faktum att de blivit tre och att det inte längre är lika lätt att ställa de olika stilarna mot varandra. Nu överlappar, samverkar och förenas musiken på ett mindre överskådligt sätt än tidigare, och känslan av musikalisk enhet blir större. Det är inte nödvändigtvis bättre än den tidigare dualismen, men det är en väl fungerande väg framåt för Ellika, Solo och nu även Rafael."

upp

Onsdag 20 november kl 19.30 – Contrast
Monica Borrfors med Gösta Nilsson Trio – "Bebop Lives"

Monica Borrfors är en av våra stora jazzsångerskor och välkänd för Eskilstunapubliken sedan flera besök här. Hon har turnerat över stora delar av världen och har många skivor i eget namn bakom sig och har också blivit Grammisbelönad. Monica arbetar i många olika sammanhang, ofta tillsammans med pianisten Gösta Nilsson och hans trio.

I den nu aktuella konserten, "Bebop Lives", framför Monica musik från den gyllene epok i jazzens historia, som varade från mitten av 50-talet till mitten av 60-talet. Kompositörer som John Coltrane, Miles Davies, Thelonious Monk, Horace Silver och Benny Gilson står i förgrunden. Ofta var musiken rent instrumental och texterna har i många fall tillkommit i efterhand. Musiken varvas på ett underhållande sätt med berättelser om låtarna, musikerna och tidsandan under den här perioden.

I den väl sammansvetsade trion bakom Monica känner vi också igen Filip Augustsson – bas och Jesper Kviberg – trummor.

Fredag 15 november kl 20.00 - Eskilstuna Teater
Stevie Wonder hyllas av Claes Janson och kör – ”The Best of Stevie Wonder”

Tyvärr har Stevie Wonder inte möjlighet att själv komma till Teatern. Däremot har vi nöjet att presentera konserten "The Best of Stevie Wonder" med bluessångaren Claes Janson och en sextett inklusive kör. Efter succén med sin hyllning till Ray Charles återkommer sångaren Claes Janson med en tribut till en av världens främsta artister och kompositörer – Stevie Wonder. Mats Engström står även denna gång för arrangemangen och du kommer att bjudas på det bästa från Stevies 50-åriga karriär. Vi får höra välkända låtar som You are the Sunshine of my Life, Sir Duke, Lately, Don’t you Worry ’bout a Thing och många fler i luftigt svängiga akustiska versioner. Bakom sig på scenen har Claes Janson stöd av Mårten Lundgren – trumpet, flygelhorn och kör, Klas Toresson – tenorsax, flöjt och kör, Martin Pålsson – trombon och kör, Claes Crona – piano, Hans Backenroth – bas och Mats Engström – trummor och arrangemang.

Claes Janson kallas ofta med rätta bluessångare men det är inte alltid den traditionella svarta bluesen man åsyftar. Han kan göra en nordisk visa till blues. Hans scenföreställning "Sagan om den flygande holländaren" innehöll mycket blått även om Cornelis musik själv också bidrog till stämningarna. På LP/CD:n Frestelser från 1989 ligger "Har du kvar din röda cykel", den låt som Claes oftast förknippas med och sällan slipper undan vid sina många liveframträdanden. CD:n som "Blågul blues" och "Ångbåtsblues" visar att Janson även kan ge sånger av artister som Povel Ramel, Olle Adolphson, Taube och Bellman en blå ton. CD:n "Tonight!" är inspelad live på Fasching där innehållet också är lite blågult med HasseåTage, Birger Sjöberg och Beppe Wolgers. Vad Janson än sjunger, som till exempel Den första gång jag såg dig, så blir det bluesmättad jazz.
Men det är live man ska uppleva Janson och hans mannar. Han har dessutom den goda smaken att alltid omge sig med de bästa musikerna, något han lärt från den 10 år äldre kollegan Cornelis som Claes träffade första gången som femtonåring och debutant, på vispråmen Storken i Stockholm! Fem år efter Cornelis bortgång, 1992, erhöll Janson Cornelispriset på Mosebacke i Stockholm.

1998 fick Ray Charles Polarpriset, och Claes fick den stora äran att sjunga för honom under festligheterna i Berwaldhallen i Stockholm.

Claes kärlek och vördnad inför Ray Charles utvecklades efter upplevelsen 1998 till en känsla av tacksamhet och en vilja att uppmärksamma och hedra sin stora idol. Efter att ha gått och funderat på detta under några år stötte Claes ihop med trumslagaren Mats Engström och diskuterade idén med honom. Ur detta föddes idén med att göra en storbandsskiva som naturligtvis fick namnet "The Best Of Ray Charles".
Detta var dock inte nog, utan herrarna Claes och Mats ville även ut och spela musiken för levande publik runt om i Sverige.
Att turnéra med storband är ju dessvärre en dyr historia, så därför föddes idén om ett band med 3 blåsare till en svängig kompgrupp.

I september 2008 tog Claes och Mats kontakt med Claes Crona och frågade honom om han var intresserad av att boka och jobba med projektet "The Best Of Ray Charles". Claes Crona sa snabbt "Ja!" då han direkt trodde på att detta skulle bli en succé, vilket det ju också blev. Bandet får stående ovationer efter varje konsert, men äras den som äras bör!
Vi böjer alla våra huvuden inför mästaren Ray Charles och hans musik och sänder alla vår varmaste tacksamhet till Ray där han antagligen sitter på sitt moln och leende tittar ner på oss... Nu känns det som om det är dags att gå vidare, dock utan att släppa brother Ray helt.

Vad känns då naturligare att ta sig an "kronprinsen" Stevie Wonders sångskatt på samma akustiska och luftiga sätt.

Onsdag 6 november kl 19.30 – Contrast
Peter Asplund & Martin Sjöstedt Dektette
plays the music of Marty Paich and Mel Tormé

Basisten och pianisten Martin Sjöstedt och trumpetaren och sångaren Peter Asplund har slagit ihop sina påsar och bildat denna fantastiska grupp av 10 musiker för att hylla två musikaliska giganter inom jazzvärlden. Kompositören och arrangören Marty Paich jobbade tillsammans med sångaren Mel Tormé på ett antal odödliga skivinspelningar där dom skapade historia genom Paichs orginella arrangemang och Tormés sång, som på ett helt nytt sätt integrerades med orkesterklangen.
Man valde att använda sig av en stor liten ensemble, en tentette som kallades dektette, det vill säga både storband och liten jazzgrupp på en gång. Idén kom från Gerry Mulligans tentett och Miles Davies "Birth of the cool".

Asplunds och Sjöstedts dektette spelar orginalarrangemang och musikerna är noga utvalda för att soundet ska bli det rätta.
Sällan eller aldrig har vi haft så mycket idel ädel jazzadel på Contrasts scen på en och samma gång som denna kväll.

Vi får lyssna till Jan Allan - trumpet, Karl Olandersson/Fredric Oskarsson - trumpet, Jonne Bentlöv - trumpet, Petter Carlsson - horn och piano, Bertil Strandberg - trombon och euphonium, Amanda Sedgwick - altsax, Klas Toresson - tenorsax, Björn Jansson - barytonsax, Rasmus Kihlberg - trummor, Martin Sjöstedt - bas och Peter Asplund - trumpet och sång.

upp

Torsdag 31 oktober kl 19.00 – Konstmuséet
David Ehrlin & Rasmus H Thomsen Duo

David Ehrlin och Rasmus H Thomsen har spelat tillsammans sedan 2007, när de bildade jazzkvartetten SE-Quartet med vilken de har hunnit göra mera än 50 konserter på jazzklubbar, kulturhus och kyrkor runtom i Sverige och Danmark. Vid denna konsert får vi höra dem med egna kompositioner och utvalda jazzstandards som exempelvis ett nytt härligt arrangemang på On Green Dolphin Street. Du får uppleva hur jazzmusiken från denna innovativa duo och bilderna på Eskilstuna Konstmuseum får smälta ihop i en ny totalupplevelse i sällskap med David Ehrlin - saxofoner och Rasmus H Thomsen - piano.

Tidigare har vi oftast hört Ehrlin och Thomsen i ovan nämnda SE-Quartet, som är ett tvärnordiskt samarbete med Rasmus H Thomsen från Danmark, David Ehrlin från Sverige och två andra svenska musiker. Kvartetten möttes vid Musikhögskolan i Örebro 2007, då Rasmus H Thomsen spelade in sitt uppmärksammade album SE. De fyra musikerna fann varandra från första tonen och så etablerades gruppen SE-Quartet. De profilerar sig som en nordisk jazzkvartett som uttrycker sig lyriskt i ett levande samspel med improvisationen i fokus. Våren 2012 släppte de sitt debutalbum Tears in the Rain. Kvartetten har nyligen framträtt i Fridsjö, Eklången tillsammans med sångerskan Elisabeth Kontomanou inför en publik på hela 250 personer.

Förutom att musikerna är musikpedagoger förekommer de även i ett flertal andra musikaliska professionella grupperingar. De två är också mycket drivande krafter i Eskilstunas musikliv.

Rasmus H Thomsen är en av flera framstående improvisationspedagoger vid Eskilstuna Musikskola.

Förutom att David Ehrlin är improvisationspedagog vid såväl Strängnäs Kulturskola som Åsa Folkhögskola är han en mycket viktig person i Eskilstuna Jazzklubbs verksamhet genom att han bland annat är huvudansvarig för deras 6 jamkvällar per år. Just nu leder han även Sörmlands Ungdomsstorband (RUM). Tillsammans med trumpetaren Emil Strandberg bildade David Ehrlin dessutom en traditionell kvintett "Jazzhunden", som 1998 erövrade första platsen i det årets landsomfattande riksfinal i tävlingen "Musik Direkt", som då omfattade musiker och grupperingar ur alla kategorier.

Fri entré.
Konserten arrangeras i samarbete mellan David Ehrlin & Rasmus H Thomsen Duo, Eskilstuna Konstmuséum och Eskilstuna Jazzklubb.
OBS! Konserten äger rum i Eskilstuna Konstmuseum

Onsdag 23 oktober kl 19.30 – Contrast
Peter Getz & Stockholm Jazz Trio

Peter Getz började som gitarrist men har sedan slutet av 80-talet mer och mer ägnat sig åt sång. Karriären som soloartist tog fart på allvar under 2000. Hans senaste platta "Getz Together" som släpptes i år är en mästerlig blandning av jazzklassiker och egna bossa novor har fått lysande kritik.

"Här kommer en som kan behandla jazzens språk…", Göran Olson, Dig Jazz.
"…Getz är ett välkommet tillskott till den ganska tunna inhemska vokala sidan", Sten Andersson, GD.se.
På plattan medverkar också Stockholm Jazz Trio.

Stockholm Jazz Trio startades av basisten Jan Adefelt som ett "drömprojekt" för några år sedan. En pianotrio som kunde realisera hans erfarenheter från nästan 30 år musicerande på den svenska och internationella jazzscenen. Gruppen har ett nära samarbete med Peter Getz och turnerar tillsammans med honom under hösten över hela Sverige.
I trion ingår också två andra väletablerade profiler från den svenska jazzeliten, pianisten Daniel Tilling och trumslagaren Jesper Kviberg. Alla också välkända för Eskilstunapubliken sedan flera besök här.

Årets upplaga av TunaJazzen kommer att ha en "mycket ungdomlig" prägel då ingen av de medverkande musikerna har uppnått den aktningsvärda åldern av 50 år. Det kommer naturligtvis också prägla kvällens musikutbud och förhoppningsvis att locka en yngre publik.

GEMENA VERSALER kommer att inleda årets TunaJazzen.
Syskonen Jack och Vera Almgren bildar tillsammans duon Gemena Versaler och framför främst eget material – en personlig form av experimentell jazz som kretsar kring poesi. För ett år sedan representerade de Sörmland i den nationella tävlingen Unga Jazzkometer på Fasching i Stockholm. Även i år deltog de i samma tävling och belönades med en spelning på AntiJante festivalen nästa år. Vera Almgren, vibrafon, percussion, sång. Jack Almgren, Trummor, percussion.

DOKTOR TERMOS och PANNBANDET
Från Åsa Folkhögskola kommer denna rykande färska oktett som endast har lirat ihop ett par månader. Doktor Termos och Pannbandet spelar en mix av jazz, beat och hiphop och det blir företrädesvis tolkningar av både kända och mindre kända låtar från dessa genres.
Bandet består av Mina Kågström, sång. Zubaida Qamar, sång. Simon Svedmyr, bas. Charlie Holmlund, gitarr. Richard Forss, saxofon. Simon Disman, trombon. Veronica Arvidsson, klaviatur. Johannes Braaf, trummor.

E20 WESTBOUND
Fyra kända Eskilstunamusiker, Anders Andersson, klaviaturer. Mårten Söderberg, gitarr. Stefan Käck, elbas. Mattias Eriksson, trummor, bildar gruppen E20 Westbound. Musiken som de här killarna gillar att lira kan beskrivas som smooth jazz/fusion. Det kommer att bjudas på musik av storheter som Jeff Lorber, Yellowjackets, Lee Ritenour, Bob James, Nathan East, Robben Ford, Larry Carlton och Pat Metheny.

Liksom förra året kommer även årets "TunaJazzen" att avslutas med ett storband, nämligen SÖRMLANDS UNGDOMSSTORBAND. Det är ett storbandsprojekt med ungdomar från hela Sörmland där Mats Engström har arrat Deep Purple låtar för storband i rock, jazz- och funkstil. Bandet består av 21 st musiker. Ni som kommer ihåg låtar som: Smoke On The Water, Speed King och Hard Lovin Man förstår att kvällen kommer att avslutas i ett högt tempo. Det blir alltså musik av den Engelska hårdrockgruppen Deep Purple.
Bandet består av, Johan Andersson, Daniel Kyhlström, altsax. Amanda Trolin, Richard Forss, tenorsax. Max Myrbäck, barytonsax. Anders Strömberg, Anton Löwstedt, Gunnar Östlund och Anton Björnberg, trumpet. Daniel Eng, Hampus Lagerlund och Eugene Lontos, trombon. Simon Disman, bastrombon. Emanuel Åkerlund, Martin Dernhagen, gitarr. Jacob Tellin, hammondorgel. Leo Riggebo, bas. Oskar Karlsson, trummor. Benjamin Ladraa, percussion. Erik Törner, Linn Andersson, sång.

Under kvällen kommer mat och dryck att serveras av restaurang P2.

Fredag 18 oktober 2013 – Josef's House of Blues
Antenna
3 olika band i varsitt set:
Le Sustème • Tarabband med Nadin Al Khalidi • CLEO & Julia Spada

Antenna är ett unikt samarbetsprojekt med syfte att bredda publiken och stärka samarbetet mellan lokala arrangörer. Riksförbundet Svensk Jazz samarbetar här med Riksförbundet för Folkmusik och Dans samt Kontaktnätet och deras medlemmar.

Le Système
Le Système består av Fabian Kallerdahl på orgel och Michael Edlund på trummor. Det började med några förutsättningslösa jam i replokalen för 4 år sedan och växte till sig via jammiga gigs på baren rakt över gatan, skivinspelning, utlandsäventyr och klubb- och festivalgigs runt om i landet. Nu är Le Système ett band att räkna med! Melodier vävs samman med afro-grooves, rytmiska signaler, fria improvisationer och ett ständigt matande sväng.

Tarabband
Tarabband leds sedan 2008 av den karismatiska sångerskan och sazspelaren Nadin Al Khalidi. Nadin har sina rötter i Kairo och Baghdad men bor numera i Malmö. Tarabband består utöver Nadin av fem musiker från Malmö och tillsammans skapar de tarab. På arabiska står tarab för djupt och passionerat samspel mellan musiker och publik. Tarabband har plockat guldkornen från den arabiska musikskatten och blandat dem med egna unika kompositioner, allt fyllt av TARAB! På scenen lyssnar vi till Nadin Al khalidi (sång, saz, gitarr), Gabriel Hermansson (oud, gitarr, sång), Fredrik Gille (slagverk, flöjt, sång), Filip Runesson (violin), Romain Coutama (bas) och Stephan Jarl (slagverk, sång)

CLEO / Julia Spada
Den 25-åriga rapparen och sångerskan Nathalie Missaoui står bakom namnet Cleo. Hon har rappat och släppt musik sedan millenieskiftet, och under namnet CLEO sedan 2007. Denna Umeå-rappare har fått lovord i allt från Ametist Azordegan, SR Metropol och P3 till Dagens Nyheter. För två år sedan vann hon Guldäpplet – ett pris för sin musik och inspiration. Här får ni se och höra CLEO i samarbete med sångerskan Julia Spada och de andra medverkande musikerna i höstens Antennaturné.

Arrangörer – Eskilstuna Jazzklubb, Torshälla Finska Förening, Kulturföreningen Tontroll och Memento.

Förköp av biljetter: Stadsbiblioteket och Josef´s House of Blues.

Fredag 11 oktober 2013 – Eskilstuna Teater
Jazz Vocal Unit
Viktoria Tolstoy, Svante Thuresson, Vivian Buczek, Peter Asplund & Claes Crona Trio

Jazz Vocal Unit är namnet på projektet som den vokala kvartetten Viktoria Tolstoy, Svante Thuresson, Vivian Buczek och Peter Asplund sjösatt tillsammans med Claes Crona Trio. Idén till projektet föddes på tåget mellan Malmö-Göteborg i december 2012. Fyra av landets främsta sångsolister framför kvartettsång, som för tankarna till Gals & Pals och Manhattan Transfer. Resultatet har blivit nyskrivna kvartettsångsarrangemang av Svante och Peter på bland annat Take The A Train, When The Saints Go Marching In, It´s All Right With Me, Caravan och All That Jazz. Dessutom kommer duonummer att presenteras av sångsolisterna.

Viktoria Tolstoy har beskrivits som en explosiv och naturlig supertalang utan en enda sånglektion i bagaget. Pappan är dock musikprofessor. Hon har samarbetat med bland många andra Esbjörn Svensson, Arne Domnérus och Nils Landgren.

Svante Thuresson, med sin drygt 50-åriga karriär i bagaget, behöver ingen närmare presentation. Han har rört sig i flera genrer, satt i många år bakom trummorna och var även då sångsolist. Dessutom var han en av medlemmarna i Gals & Pals. Här sjunger han det som han gillar allra bäst – jazz.

Peter Asplund, som är en av våra främsta trumpetare och manliga sångare har kunnat höras i en mängd olika sammanhang. Han leder sin egen Peter Asplund Quartet och tillsammans med Magnus Lindgren är han ansvarig för storbandet Blue House Jazz Orchestra – storbandet som är husband på Stockholms Konserthus. Han har samarbetat med Bo Kaspers Orkester och dessutom med sin kvartett med Dalasinfoniettan. Peter har fått många stora utmärkelser och flera av hans skivor har grammisnominerats.

Vivian Buczek är för många en doldis bland våra svenska sångerskor men förmodligen en av de allra främsta som med sitt charmiga, rättframma och svängiga sätt på scenen tar alla med storm. Hon är dessutom en av våra duktigaste sångpedagoger och har dessutom framträtt med stora såväl svenska som internationella artister såsom Clark Terry, Scott Hamilton och Toots Thielemans.

De fyra vokalisterna backas upp av Claes Crona Trio, där vi får höra Claes Crona, som med sitt energifyllda pianospel och sina smakfulla passager ramas in av Mattias Svenssons mustiga basspel och Rasmus Kihlbergs rytmiska trumspel.

Onsdag 2 oktober 2013 – Contrast
Hanna Elmquist Band

Hanna Elmquist är ännu en av de yngre begåvade jazzsångerskor som vi ständigt blir bortskämda med på den svenska jazzscenen. Dock har hon redan hunnit med en hel del. Fyra CD i bagaget, den senaste "Slow Motion" släpptes i våras. "En deppig skiva" som hon själv uttrycker det men definitivt också en skiva som förmedlar mycket känslor och tankar. Hannas sköna sång med innehållsrika texter, djupa basklarinettoner i samspel med ett glatt klingande piano, skapar dynamik och spänning.

Hanna har sitt ursprung i Dalarna och har bland annat fått sin musikutbildning på Musikkonservatoriet i Falun, efter att även varit bosatt på Hisingen så är det numera Stockholm som gäller.

Även om Hanna har sina rötter i den traditionella jazzen så bygger hennes musik broar till olika genres. Ett par lyckade konserter med Dalasinfoniettan förra året är ett bevis på detta: jazzkvintett och symfoniorkester! Dessvärre finns inte ljudupptagningarna på någon skiva… ÄN, men på Hannas hemsida http://hannaelmquist.com/about/ kan man ändå lyssna.

Hanna komponerar det mesta av musiken själv men även Björn Jansson har bidragit med ett antal fina kompositioner till bandets repertoar och givetvis bidrar hela bandet till att forma musik som både äldre jazzdiggare och yngre mer poporienterade lyssnare kan ta till sig. Det är ungt, fräscht, energirikt och spännande men också vemodigt och melankoliskt. Man får lätt associationer till Josefine Cronholm & Ibis när man lyssnar på Hanna Elmquist Band.

Musiken under kvällen blir i huvudsak egna kompositioner men en och annan jazzstandard kan säkert smyga sig in i programmet.

Ungdomar födda -93 eller senare med giltigt medlemskort har fri entré till konserten.

Hanna Elmquist Band består av: Hanna Elmquist, sång, Björn Jansson, tenorsaxofon och basklarinett, Adam Forkelid, piano, Lars Ekman, bas, och Daniel Fredriksson, trummor.

Diskografi för Hanna Elmquist:
2013 – Slow Motion
2010 – Spring
2008 – Ferry Yard Road
2007 – Old Love, New Love

upp

Tisdag 6 augusti kl 18.00 – Fridsjö, Eklången, Ärla (hos Nils-Åke Persson intill sjön Eklången)
SE-Quartet med Elisabeth Kontomanou

Jazz i Guds fria natur – vid Eklångens strand

Fri entré för en konsert med fyra högklassiga musiker och en världsartist vid sångmikrofonen i en för en jazzkonsert normalt helt främmande miljö – hur är detta möjligt? Riksförbundet Svensk Jazz har av Svenska Postkodlotteiet tilldelats medel för att Sveriges jazzaktörer ska få en möjlighet att förverkliga nya konsertidéer för att fler människor ska få ta del av jazz och annan levande musik genom att flytta jazzen till nya miljöer.

Den här konserten äger rum hos Nils-Åke Persson, Fridsjö, Eklången, Ärla på dennes tomtmark intill sjön Eklången under rubriken ”Jazz i Guds fria natur – vid Eklångens strand”.

Medarrangör är SE-Quartet, som består av David Ehrlin – saxofon och basklarinett, Rasmus H Thomsen - piano, Patrik Hanson – kontrabas och Antti Ojala – trummor.
SE-Quartet är ett tvärnordiskt samarbete med Rasmus H Thomsen från Danmark och tre svenska musiker. Kvartetten möttes vid Musikhögskolan i Örebro 2007, då Rasmus H Thomsen spelade in sitt uppmärksammade album SE. De fyra musikerna fann varandra från första tonen och så etablerades gruppen SE-Quartet. Gruppen har nu gjort drygt 50 konserter på jazzklubbar, kulturhus och kyrkor runt om i Sverige och Danmark. De profilerar sig som en nordisk jazzkvartett som uttrycker sig lyriskt i ett levande samspel med improvisationen i fokus. Våren 2012 släppte de sitt debutalbum Tears in the Rain.

Som dagens gäst har man bjudit in en världsartist – sångerskan Elisabeth Kontomanou som på följande sätt presenterades i en intervju, som sändes i Kulturradions K1 i mars 2012:
"Det finns röster och så finns det röster. Den Grammy belönade sångerskan Elisabeth Kontomanou hör till de jazzsångerskor vars röst man inte glömmer i första taget. Hennes musik är lika internationell som hennes rötter. Hon har en grekisk mamma och en afrikansk pappa men växte upp i ett fosterhem i Frankrike. Den tuffa uppväxten, som även omfattar ett år i ett härbärge bland nunnor i Harlem i New York avspeglar sig i hennes musik, som är dynamisk och mångfacetterad och texterna bygger till stor del på hennes egna upplevelser. Elisabeth Kontomanou har sjungit med många av de stora som Mike Stern, Michel Legrand,John Scofield och Toots Thielemans."
Elisabeth har släppt åtta skivor hittills och den senaste Secret of the Wind kom ut 2012. På den skivan medverkar även Geri Allen. Elisabeth och Geri träffades första gången 2011 på Jazz Rafale festivalen i Montreal. De hittade varandra direkt, både musikaliskt och själsligt, fyra månader senare återförenades de i Frankrike för att skapa albumet Secret of the Wind.

SE-Quartet  kommer dels att välja material ur den nyligen släppta skivan Tears in the Rain och dels presentera nykomponerat material. Elisabeth Kontomanou har valt att bland annat framföra Sometimes I feel like a motherless child, Sunny, If I ruled the world, Skylark och Midnight Sun

Var ligger Fridsjö? Hur åker man från Eskilstuna för att komma dit?

upp

Lördag 13 juli kl 14.00 - Löta Trädgårdscentrum, Ärla
Tomas Janzon Quartet

Jazzkonsert Bland Blommor och Bin

Tomas Janzon, som sedan länge är verksam som jazzmusiker i USA, passar samtidigt på att turnera hemma i Sverige flera gånger per år. Senaste skivan Experiences spelas flitigt på radio i USA, internationellt och i Sverige. Bill Milkowski på JazzTimes skriver "tasty renditions… original territory… with soulful authority", och Magnus Eriksson skiver i Lira att "jag njuter av att dras in i hans melodiska flöde och läckra skalklättringar".

Vi placerar musiken bland Blommor och Bin på Löta Trädgårdscentrum, i Ärla, mitt i Sörmland. Gruppen – Tomas Janzon Quartet – består av Birger Thorelli, marimba; Lars Ekman, bas; Pétur "Island" Östlund, trummor, och Tomas Janzon, gitarr.

— Vi kommer att framföra färgstark musik med många gröna slingrande blad och stjälkar, bin som eggar upp och en och annan lojt surrande humla som tonalt och rytmisk hänger med.

Konserten arrangeras av Tomas egna Changes Music inom ramen för projektet Jazzify! med Svensk Jazz som huvudman och med stöd av Svenska Postkodlotteriet. Projektets syfte är att låta jazzmusiken nå nya publikgrupper. Och vice versa. Därför är det fri entré till konserten.

Samarbetspartners: Eskilstuna Jazzklubb, Jazz i Sörmland och Jazz i Strängnäs.

Plats: Violvägen 4 i Ärla. Google Hitta
Besökare från Eskilstuna- resp från Strängnäs/Stockholms-hållet: E20 till avfart 134 Barva/Kjula/Ärla. Därefter rakt söderut mot Ärla ca 8,5 km. — Från Nyköping/Malmköping: väg 53 mot norr/nordväst, avfart vid Ärla kyrka, sedan Rinkestavägen resp Svanäsvägen.

Löta Trädgårdscentrum startades 1907 i Bettna av Karl Gustav Boberg. 1943 flyttades verksamheten till Ärla. Mitt bland trädgårdens 750 rosensorter kommer kvartetten att spela. – Vid regn inomhus i trädgårdscentret.

Läs mer på webben:

Elegant, formsäker gitarrexport
Från Harlem till Söder
Tomas Janzon i Duo-format
Basks in Bassists

Tomas Janson - hemsida
Tomas Janson - MySpace
Tomas Janson - Facebook

Presskontakt
Christina Glaeser
+46-739-479851
christina.glaeser@gmail.com

Fredag 3 maj kl 20.00 – Konserthallen
Lena Endre och Svante Thuresson med Claes Crona Kvartett

Kan Lena Endre verkligen sjunga? Ja, det kan hon verkligen, men mera om det nedan. Lena är som bekant en av Sveriges mest kända och populäraste skådespelerskor – ständigt aktuell i nya filmprojekt. Hon har stora roller i TV-serierna Wallander och Millennium och är en av Dramatens mest lysande stjärnor sedan många år tillbaka. När Lena och Svante Thuresson träffades förra året hemma hos trumslagaren Peter Johannesson började de prata musik och Lena, som har sjungit en hel del tidigare, föreslog att de tillsammans skulle göra svenska texter och började titta på våra stora inhemska musikskatter av och med Olle Adolphson, Monica Zetterlund, Cornelis Vreeswijk, Povel Ramel med flera. Resultatet blev att det är framförallt detta, som vi kommer att få höra under denna konsert, och bland annat även ”Kristallen Den Fina” i en helt ny tappning. Svante Thuresson behöver egentligen ingen närmare presentation. ”Sveriges Bäste Jazzsångare” med en stor repertoar med bland annat texter av Beppe Wolgers, Hasse & Tage samt Povel Ramel-, Monika Zetterlund-, Cornelis Vreeswijk-låtar. Svante har även varit med i den svenska melodifestivalen, senast 2007. Han är ständigt aktuell i olika TV-sammanhang och spelade in en egen Duett-CD 2007. Han fick Monika Zetterlund stipendiet 2008 och spelade in en ny CD – ”Stockholm” 2011.

Pianisten Claes Crona har spelat och spelar med idel kända artister som Toots Thielemans, Georgie Fame, Lill Lindfors, Putte Wickman, Louise Hoffsten och många amerikanska artister och musiker. Flera trio-CD finns utgivna, ”A Tribute To Putte Wickman” från 2007 och Claes Crona trio med ”Tre Tenorer” 2008. Senast spelade han in en ny CD 2011 ”American Standards” med Toots Thielemans som gäst.

Bakom sångarna får vi också höra fantastiska ”kompmusiker” som Dan Berglund – bas, tidigare med Esbjörn Svensson i trion EST och med flera ”Grammy” i bagaget de senaste åren, Johan Carlberg – gitarr samt Peter Johannesson – trummor

Onsdag 24 april kl 19.30 - Contrast
Peter Lind and the Cabaret Band ”Louis Armstrong i våra hjärtan”

Louis Armstrong var aktuell från jazzens barndom och ända in i den moderna schlager- och popvärlden. Från West End Blues till Hello Dolly och Mack the Knife. Hans trumpet och röst hörs ständigt på film och i radio. Louis Armstrong är utan tvekan en av 1900-talets största artister. Ja, kanske en av 1900-talets största personligheter. Kanske en av de få som kommer att finnas kvar i minnen och historieböcker?

Bandets trombonist, Mats Josephson skriver: ”Att sätta ihop ett hyllningsprogram på det här sättet kan tyckas pretentiöst. Javisst. Vi kan inte göra det han gjorde. Vi kan inte spela eller sjunga som han. Men vi kan påminna. Få dig som lyssnar att tänka på hur bra han var. Påminna om de där melodierna som förknippas med honom. Om texterna som nästan blev hans egna. Och lyckas vi skapa lite av stämningen från den tid då det begav sig så är vi nöjda.”

Den musikaliska tillställningen framförs av Peter Lind and the Cabaret Band, som består av: Peter Lind – trumpet, Mats Josephson – trombon, John Högman – saxofon och klarinett, Claes-Göran Skoglund – piano, Kjell Grundström – bas och tuba samt Björn Sjödin – trummor.

Fredag 12 april kl 20.00 - Lokomotivet
Rigmor Gustafsson och Cæcilie Norby med Bohuslän Big Band

Jazzdivorna Rigmor Gustafsson och Cæcilie Norby till Lokomotivet

Från fjällbjörkar i ljusa sommarnätter till fina drinkar i rökiga källare. Med spännvidd från den amerikanska sångboken till sina egna pennor är Rigmor Gustafsson och Cæcilie Norby Skandinaviens flottaste ambassadörer i jazzsång. Nu möts de i Lokomotivet i Eskilstuna tillsammans med ett av våra främsta storband - Bohuslän Big Band.

I det hyllade TV-programmet Jazz Divas of Scandinavia sjöng de 2009 med Danska Radions Storband. Senare samma år besökte de Stockholms Konserthus tillsammans med storbandet Blue House Jazz Orchestra under ledning av Magnus Lindgren och Peter Asplund. Det är inga duvungar som står vid mikrofonen.

Danska Cæcilie Norby har med fyllig och elegant stämma gjort skivor för amerikanska Blue Note vilka har sålts i hundratusentals exemplar. Hon är tiofaldigt grammisnominerad och har turnéminnen från världens alla hörn. Bered dig på att bli fängslad och förtrollad genom att lyssna på Cæcilie, vars inlevelse och närvaro samt inte minst hennes oerhört breda register är imponerande. Hon har dessutom stått överst på Eskilstuna Jazzklubbs önskelista under flera års tid.

Vår egen innerliga Rigmor Gustafsson har efter gitarrstudier i Värmland och studier i New York tagit Europa med storm Hon är känd för sin lysande röst och sin förmåga att uttrycka sig i de mest varierande sammanhang. År 1996 kom Rigmor Gustafssons debutalbum In the Light of Day, men redan 1994 kunde man lyssna till Gustafsson på barnskivan Sånger från TV-serien Planeten Pi där hon sjunger tillsammans med Anders Lundin och Lars In de Betou.
År 2003 blev tyska ACT hennes skivbolag och de gav ut I Will Wait for You där även trombonisten Nils Landgren medverkade. En recensent kallade skivan för "jazzmusik av yttersta märke". Samma år uppträdde Rigmor på Nobelfesten. Hösten 2004 släpptes albumet Close to You där hon ackompanjerad av Jacky Terrasons trio tolkade ett antal kända Dionne Warwick-örhängen skrivna av Burt Bacharach. Albumet sålde guld. På skivan On My Way to You från 2006 sjunger hon låtar av den franske kompositören Michel Legrand. Även det albumet har sålt guld. På albumet Alone With You från 2007 har Rigmor Gustafsson själv skrivit all musik. Albumet sålde guld och Grammis-vann dessutom 2008 i kategorin "Årets jazz". Den 19 juli 2007 var Rigmor sommarpratare i Sveriges Radio P1. År 2008 samarbetade Rigmor, Silje Nergaard och Cæcilie Norby med Danmarks Radios Big Band som resulterade bland annat i en CD och en dokumentär i Sveriges och Danmarks Television enligt ovan.
År 2010 utkom albumet Calling You, på vilken Rigmor samarbetar med Radio String Quartet of Vienna. Rigmor och stråkkvartetten turnerade i samband med skivsläppet och gjorde över 50 konserter tillsammans under året i Sverige och övriga Europa. Rigmor uppträdde också på bröllopskonserten för kronprinsessan Victoria och prins Daniel.

Senast vi hade Rigmor på besök på Contrast resulterade det i att den röda lampan tändes när konserten blev UTSÅLD samt att ett stort antal besökare tvingades vända i dörren.

Såväl Rigmor som Cæcilie är som sagt kontrakterade av Sigge Lochs berömda skivetikett ACT, där vi finner de förnämsta jazzartisterna i Europa med bland andra Nils Landgren i spetsen.

Bered dig på en magisk kväll när vi i Eskilstuna har förmånen att samtidigt gästas av två av Europas allra främsta jazzsångerskor tillsammans med Bohuslän Big Band under deras korta turné i Sverige.

Onsdag 3 april kl 19.30 - Contrast
Ulf Adåker / Krister Andersson Kvintett med ”Le Jazz Cool”

En briljant trumpetare tillsammans med en av världens främsta klarinettister, här på tenorsax, med en trio med några av landets främsta unga instrumentalister bakom sig – vad kan man mer begära?

Repertoaren har sina rötter i 50- och 60-talsjazzen men gruppen håller dörrarna öppna för samtida uttryckssätt. Vi kommer också att få höra en del klassiker i egna arrangemang.

”Beträffande Ulf Adåker vill jag påstå att hans tribut till den svenska jazzhistorien är värd ett större erkännande än vad han hittills erhållit. Vilket gäller för såväl trumpetspelet som förmågan att injicera nya impulser i jazzlandet. När det gäller Krister Andersson finns risken att superlativen inte räcker till...” skrev Leif Domnérus i Orkesterjournalen efter jazzfestivalen i Sandviken i somras. Krister har vuxit upp i Eskilstuna och fick Börje Fredriksson-stipendiet 2000.

Förutom Ulf Adåker och Krister Andersson ingår Daniel Tilling – piano, Kristian Lind – bas och Calle Rasmusson trummor i kvintetten.

Onsdag 20 mars kl 19.30
Contrast Elisabeth Kontomanou Quintet

"Det finns röster och så finns det röster. Den Grammy belönade sångerskan Elisabeth Kontomanou hör till de jazzsångerskor vars röst man inte glömmer i första taget. Hennes musik är lika internationell som hennes rötter. Hon har en grekisk mamma och en afrikansk pappa men växte upp i ett fosterhem i Frankrike. Den tuffa uppväxten, som även omfattar ett år i ett härbärge bland nunnor i Harlem i New York avspeglar sig i hennes musik, som är dynamisk och mångfacetterad och texterna bygger till stor del på hennes egna upplevelser. Elisabeth Kontomanou har sjungit med många av de stora som Mike Stern, Michel Legrand och John Scofield."

Så presenterades Elisabet Kontomanou i en intervju som sändes i Kulturradions K1, mars 2012. Det går fortfarande att ta del av den halvtimmes långa och mycket intressanta intervjun.

Elisabeth har släppt åtta skivor hittills och den senaste Secret of the Wind kom ut 2012. På den skivan medverkar även Geri Allen. Elisabeth och Geri träffades första gången 2011 på Jazz sv Rafale festivalen i Montreal. De hittade varandra direkt, både musikaliskt och själsligt, fyra månader senare återförenades de i Frankrike för att skapa Secret of the Wind.

Den första skivan som släpptes i Sverige var Back to My Groove år 2007. På den medverkar bland andra även två av hennes söner, nämligen Donald Kontomanou och Gustav Karlström. Gustav kommer även att finnas med i "kompet" på Contrast där ytterligare en musikalisk son, Joey Belmondo också dyker upp.

Elisabeth Kontomanou Quintet: Elisabeth Kontomanou – sång, Gustav Karlström – piano och sång, Joey Belmondo – gitarr, Kristian Lind – bas, Chris Montgomery – trummor.

Onsdag 13 mars kl 19.30 - Contrast
Bertil ”Jonas” Jonasson och Jan Allan med Kjell Öhmans Trio

Lars Gullins musik fortsätter att fascinera trots att det är mer än trettio år sedan han gick bort. "Jonas" Jonassons senaste skiva, Jonas plays Gullin har fått ett mycket positivt mottagande och har "ett starkt låtmaterial" som det sägs i en recension. Vi kommer att få höra mycket från detta och en hel del låtar ur The great american songbook bl a av Charlie Parker och Oscar Peterson.

Kvintetten består av några av våra allra förnämsta svenska jazzmusiker och behöver ingen närmare presentation. Alla har gästat jazzklubben tidigare och är välkända av Eskilstunapubliken. Det kan nämnas i sammanhanget att Jan Allan spelade mycket tillsammans med Lars Gullin och deltog i många av hans skivinspelningar.

Förutom Bertil "Jonas" Jonasson – saxofoner och Jan Allan – trumpet ingår Kjell Öhman – piano, Hans Backenroth – bas och Johan Löfcrantz Ramsay – trummor i gruppen.

En kväll med jazzmusik på högsta nivå kan utlovas.

Onsdag 6 mars kl 19.30 - Contrast
Swingsters

Swingsters har tagit som sin uppgift att försöka täcka så mycket av den afro-kreol-amerikanska musiktraditionen som möjligt. Bandet uppstod i början av 70-talet. Då, under namnet Sumpens Swingsters, spelades genuin New Orleansjazz. Snart blandades repertoaren med andra former av New Orleansmusik, såsom ragtime, blues och R&B. Bandet turnerade runt i de nordiska länderna. Även Tyskland, Holland, Polen, Belgien besöktes och givetvis också New Orleans.

En rad gästartister från "the Crescent City" har framträtt med bandet - Percy Humphrey, Louis Nelson, Kid Thomas Valentine, Champion Jack Dupree, för att nämna några. Mixen av musik har idag breddats ytterligare med klanger från Trinidad, Tobago och Barbados, musik med samma ingredienser som i New Orleansmusiken, nämligen känslosamhet, värme och kraft men med ännu tydligare latinsk rytmik. Kryddar man sen med biguine, valser och mazurkor från Martinique och Guadeloupe börjar hela anrättningen bli klar att servera.

I bandet får vi se och höra, Bob McAllister – trombon, bensinfat, sång, Christer "Cacka" Ekhé – trumpet, klarinett, saxofoner, sång, slagverk, Thord Larsson – saxofon, klarinett, Christer Wijkström – banjo, Göran Schultz – piano, sång, Krister Ohlson – trummor. En sorglig nyhet, är att den 6 februari i år avled bandets ordinarie basist, Nils "Kulan" Rehman. Han kommer förmodligen att ersättas av Micke Selander.

Fredag 1 mars kl 20.00 - Lokomotivet
Clas Yngström & Big Tex Three

"Yngström + Dylan = Sant!"
Gitarristen och bluessångaren Clas Yngström och rocklegenden Bob Dylan – går de storheterna att kombinera? Jodå, det går alldeles utmärkt. Den rosade skivan Mr Bobs Blues Devils har nyligen släppts av Yngström och de gamla bluesrävarna i Big Tex Three med tolv bluesiga spår, alla signerade Bob Dylan. På sin Eriksgata har man nu kommit till Eskilstuna och Lokomotivet.

Bob Dylan har alltsedan första albumet 1962 hela tiden varit fast rotad i olika amerikanska sångtraditioner, från folkmusik och country/bluegrass till gospel, rock´n´roll och rockabilly, ja till och med jazz och swing – you name it. Naturligtvis är bluesen rikt representerad.

Clas Yngström och Big Tex Three har plockat fram tolv låtar från olika tidpunkter i Dylans långa karriär. Från de tidiga Outlaw Blues (Bringin' It All Back Home 1965) och Pledging My Time (Blonde on Blonde 1966) till våra dagars Jolene (Together Through Life 2009).
De bjuder oss ett album med rak och okomplicerad blues och rock, utan krusiduller. Och det svänger!

Clas Yngström, född 1952 i Borlänge, är en av Sveriges mest kända gitarrister och sångare inom den moderna bluesens domäner. Han började spela gitarr 1962 och de stora förebilderna var Albert King, Jimi Hendrix och Hank B. Marvin (the Shadows). På 70-talet spelade han med band som Soffgruppen, Dovra m.m.
1978 bildade han SKY HIGH – ett band så välkänt att någon närmare presentation knappast behövs här – vars mest sålda album "Humanizer" kom 1987. Gruppen gjorde närmare 2000 live-spelningar under 80-talet, och 1992 en turné till Indien(!). SKY HIGH:s sjunde album "Fuzzface" kom 1994. Och 1996 var det dags för Clas Yngströms första soloplatta, "Fat Guitar", som spelades in i New Jersey, USA. Då hade Clas också hunnit med att utmärka sig som producent av Svenne Rubins succé-album "Sex män i skor" 1992, likaså som kompositör av 5 låtar till soundtracket för filmen "Jägarna". Ett specialprojekt tillsammans med Uppsala Storband 1998, betecknat "Clas Yngströms Orchestra Of Experience" resulterade i en CD med Jimi Hendrix-låtar i ny tappning. Ett annat projekt, betecknat "Bengali Blues" genomfördes tillsammans med Ale Möller och indiska musiker 2007-2008.
Och med varianten "Clas Yngström & Big Tex Three" framförs blues – och även annan musik – med intensitet och sväng, men utan att gå till överdrift ifråga om volym och tyngd.

Big Tex Three är Stefan "Stoffe" Sundlöf – trummor, Bertil "Berra" Pettersson - bas och Jaan "Janne" Paltman – klaviatur. Alla tre spelade i Södertäljegruppen Chicago Express, ett av de tyngsta namnen på den svenska blueshimlen under 1980 / 1990-talen.

Stefan "Stoffe" Sundlöf, född 1951, har också en lång musikerkarriär bakom sig och anses vara en blues-trumslagare på elitnivå. Ett av hans "öknamn" är "Big Tex", och därav orkesternamnet. Bluespubliken har oftast sett Stoffe Sundlöf på scenen tillsammans med legendariske Sven Zetterberg, men han har också anlitats för att kompa ett stort antal amerikanska bluesartister som besökt Sverige. Bland dessa kan nämnas Big Walter Horton, Lazy Lester, Barbara Carr, J. B. Hutto, Lightnin' Slim & Whispering Smith m.fl. År 2000 spelade han in CD:n "Xtrem" tillsammans med Nisse Hellberg.
Sveriges två största bluesfestivaler, Åmål's Blues Fest och Mönsterås Bluesfestival, utdelar stipendier och Stoffe Sundlöf har fått mottaga bägge; 2009 fick han Åmål's Blues Fest Award och 1994 fick han Mönsterås Bluesstipendium.

Bertil "Berra" Pettersson, född 1946, är precis som Clas och Stoffe en mycket erfaren veteran inom bluesens värld. Med sitt eminenta basspel har han backat upp både gästande amerikanska artister, såsom Eddy Clearwater, Phillip Walker, Louisiana Red, Roscoe Gordon m fl. och svenska artister som Sven Zetterberg och Rolf Wikström. Berra kan uppvisa en musikerkarriär både som basist och gitarrist, och bland hans meriter kan även nämnas att han spelat med Peps Blodsband, Slim Notini m.fl. Och han har även varit producent för en CD med svensk dragspelsmusik!

Jaan "Janne" Paltman, född 1957, är bandets keyboardist, och brukar göra intryck på publiken genom sitt intensiva och dynamiska sätt att gå lös på klaviaturen. Vad som kanske är mest värt att nämna på hans meritlista är hans medverkan i Chicago Express – en av de grupper som varit av störst betydelse inom modern svensk blues. I denna grupp spelade han under ett antal år tillsammans med Sven Zetterberg, Stoffe Sundlöf och Berra Pettersson.
Janne Paltman fick 1994, tillsammans med Chicago Express, motta kulturpriset Eklövet, som utdelas av Länstidningen i Södertälje.

Restaurang P-2 har öppet för middag innan konserten. För bokning ring 016 - 13 61 37. Meny kommer att finnas på www.p-2.se några veckor före konserten.
Även barservering i Lokomotivet före konsert och i pausen.

Onsdag 13 februari kl 19.30 - Contrast
Gunnar Lidberg Swing Quartet

Gunnar Lidberg har i hela sitt musikaliska liv hört hemma i kategorin högsta världsklass på fiol. Med sina modiga 80 år är det lätt att ta till jämförelsen med gode vännen och instrumentkollegan Svend Asmussen, när man ska prata om ungdomligt sinne, när fiolen är på plats och scenen intagen.
Gunnar Lidberg är en del av Sveriges jazzhistoria. Många kommer naturligtvis ihåg hans uppträdanden, speciellt på Stampen under 70-talet. Det blev också några skivor tillsammans med Lars Erstrand under den tiden.
Inom jazzeliten och bland publiken är han välkänd och högt uppskattad. Tillsammas med Emil Iwring och Hasse Kahn var han med i Berwaldhallen vid "de stora violinisternas möte" 1995, då även Stéphane Grappelli framträdde.

I Swing Quartet ingår också Bertil Fernqvist – solo- och kompgitarr, Arne Wilhelmsson – bas och Björn Sjödin – trummor.

Vi kommer att få höra swingmusik när den den är som allra bäst, också med inslag från dom franska legendarerna Django Reinhardt och Stéphane Grappelli.

Onsdag 6 februari kl 19.30 - Contrast
Good Morning Blues med Claes Janson

UTSÅLT våren 2009! Äntligen tillbaka!

Good Morning Blues består av sju välmeriterade musiker som drivs och stimuleras av en gemensam nämnare nämligen rytm- och bluesbaserad musik med en repertoar som gör täta utflykter in på jazzens område.
Alla är väletablerade på den svenska jazzscenen och arbetar också i andra konstellationer och kan fritt utveckla sin musik men Good Morning Blues har blivit gruppen man ständigt återvänder till.
Sångaren och gitarristen Claes Janson har varit i Eskilstuna flera gånger också med andra grupper och bl a haft två utsålda konserter med Nat King Cole-repertoar på teatern.
Claes Janson är "…ett bluestroll som vidgat den svenska jazzsångens domäner och som sjunger Ray Charles och "Blott en dag ett ögonblick i sänder" med samma mjuka sträva studsande rytm, en tvillingsjäl till Monica Zetterlund…". Så löd en del av motiveringen när han fick Cornelispriset 1992.
Vi får höra Bosse Broberg – trumpet, John Högman – saxofoner, Anders Johansson – gitarr och sång, Jan Wärngren – piano, Thomas Lindroth – bas och sång, Björn Sjödin – trummor samt Claes Janson – sång och gitarr.

upp

Lördag 2 februari kl 20.00 - Konserthallen
Roger Pontare med Sandviken Big Band – "A Tribute to Frank Sinatra"

Pontare med Frank Sinatra i Konserthallen

Äntligen! Lördagen den 2/2 får vi på mångas begäran åter höra den numera i Sörmland och Vingåker bosatte Roger Pontare sjunga Frank Sinatras repertoar tillsammans med Sandviken Big Band i Konserthallen, Stålforsskolan. Jazzklubben har äntligen lyckats få denna konsert till stånd. Många fick nämligen inte möjlighet att höra den här konserten i april 2010, eftersom biljetterna då snabbt såldes slut.

Succékombinationen Roger Pontare + Sandviken Big Band resulterade 1995 i att en CD med titeln Sinatrafied spelades in. Tolv titlar med enbart Frank Sinatra-låtar. Skivan fick ett mycket positivt mottagande och har sålts i ett för jazzplattor ovanligt stort antal sedan dess. Den har nu fått nytryckas ännu en gång.

"Även om jag aldrig varit så noga med genrer - jag har ju sjungit det mesta genom åren - så har alltid Sinatra funnits med någonstans i bakgrunden", säger Roger. "Hans ande svävar över det mesta. Men imitera honom - nej, det skulle aldrig falla mig in. Däremot är det svårt att inte inspireras av Frankie. Men det är ju en helt annan sak."

Pontares samarbete med storbandet började redan 1989 med en konsert i Sandviken och turné i övriga Sverige. Den musikaliska och personliga kemin har gjort att samarbetet fortsatt genom årens lopp.

Sandviken Big Band föddes 1968 och idag drygt 40 år senare betraktas man som en klockren medlem av den svenska storbandseliten. Ända sedan starten har det varit viktigt för storbandet att samarbeta med professionella solister och artister och listan är lång. Några exempel är Barney Kessel, Georgie Fame, Deborah Brown, Monica Zetterlund, Arne Domnérus, Putte Wickman... Bandet har spelat på de flesta stora jazzscener i Sverige men också turnerat i USA, Kanada, England, Skottland, Irland, Jugoslavien, Tyskland, Tjeckoslovakien, Turkiet, Holland, Finland och Norge..

upp